Ökat skydd för dricksvattnet

Blir det stopp för användning av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket inom vattenskyddsområdet?

borensberg2004-12-14 05:35

Det är en av de centrala frågor, som markägarna runt Mo-tala ström mellan Borensberg och Ljungsbro vill ha svar på.

Omkring 300 fastigheter ligger inom skyddszonerna för det blivande vattenskyddsområdet, hälften i Motala kommun och hälften i Linköpings kommun. I den yttre skyddszonen, som ska följa Motala ströms avrinningsområde, finns ett 20-tal större jordbruksföretag. Drygt 700 personer bor inom området.

Dagligt livsmedel

Det är för att säkra kvaliteten på Linköpingsbornas dricksvatten, som det behövs skyddsföreskrifter för det omland som påverkar råvattenintaget i Ljung.

Därifrån leds vatten från Mo-tala ström till Berggårdens vattenverk som än så länge försörjer hälften av Linköpings 120 000 invånare med det dagliga livsmedel som dricksvatten är.

Framtiden för Råberga vat-tentäkt som tar vatten från Stångån är osäker. Därför kan vattenförsörjningen via Motala ström med tiden bli större.

Ett trettiotal personer kom till Tekniska verkens möte i Borensberg i slutet på förra veckan. Då visade det sig att oron för vilka konsekvenser vattenskyddsområdet får för jordbruket inte längre är så stor. Värre var det för tre år sedan, då förslaget var helt nytt.

Inre gräns flyttad

Sedan dess har gränsen för den inre skyddszonen justerats och omfattar nu endast mark inom femtio meter från Motala ström. Där det finns skyddsvallar är det den gränsen som gäller. Därmed har den del där det blir stopp för användning av kemiska bekämpningsmedel begränsats till ett minimum.

Gränsjusteringen har kunnat göras efter en överenskommelse som Tekniska verken gjort med representanter för LRF och markägarna. Någon opposition mot att Motala ströms vatten i Ljung ska hålla högsta kvalitet finns inte. Markägarna åtar sig att följa ett antal regler, som i de flesta fall redan är lagstadgade eller kommer att bli det.

Spruttillstånd krävs

Det nya är att de i fortsättningen måste ansöka om tillstånd hos miljönämnden för att få använda kemiska bekämpningsmedel i den yttre zonen. Linköpings miljöchef Reidar Danielsson fick frågan om sådana tillstånd kommer att ges.

- Ja, men vi vill ha koll på vilka bekämpningsmedel som används. Formerna för hur vi ska agera är inte klara, men det ska ske så enkelt som möjligt, svarade han.

Tekniska verken ska svara för ett kontrollprogram, där vattenprover tas både vår och höst i olika provpunkter. Hittills har prover tagits på tre platser, dels i ett par diken som rinner ut i Motala ström, dels vid råvattenintaget i Ljung. Vid analyserna har man letat efter ett 30-tal ämnen som finns i kemiska bekämpningsmedel, bland annat glyfosat. Det visade sig finnas en del kemikalierester kvar i dikena, men inget i Motala ström.

- Resultaten är inte alarmerande på något sätt. I jordbruksbygder finns det rester av bekämpningsmedel i den här typen av diken, framför allt under våren, säger Reidar Danielsson.

Bildar arbetsgrupp

En arbetsgrupp med representanter för alla parter kommer att bildas, där frågor och problem för vattenvårdsområdet ska lösas framöver. Länsstyrelsen väntas fatta beslut om skyddsföreskrifterna under våren.

- Genom att gränsen för det inre skyddsområdet har flyttats går det att klara kraven, det såg betydligt tuffare ut när vi fick det första förslaget för tre år sedan, säger Stig Lindén, från Österskog vid Borens södra strand.

Borensberg hämtar sitt dricksvatten från Boren, som också ska omgärdas av ett vattenskyddsområde. Det arbetet har just börjat och väntas ta ett par år. Än så länge ligger Boren i en observationszon för Linköpings dricksvatten. I det blivande vattenskyddsområdets inre zon blir det förbjudet att framföra båtar med tvåtaktsmotorer efter 2007, ett stopp som om några år även kan komma att gälla för Boren.

Vägverkets ansvar

På riksväg 36 har fordon med miljöfarlig last tillstånd att köra. Sedan tidigare har Vägverket åtagit sig att genomföra en del säkerhetsåtgärder utmed den sträcka som går genom vattenskyddsområdet.

- De åtgärderna skulle ha varit utförda under nästa år, men som alla vet suger Trollhättepaketet nu åt sig det mesta av Vägverkets resurser. Vi hoppas dock att säkerhetsåtgärderna utmed riksväg 36 ändå blir klara i tid, säger Anders Moritz, som är va-chef på Tekniska verken i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om