Berilene såg vargen mitt i Borensberg

På väg genom Borensberg, mitt i natten, fick Berilene Åberg syn på det stora grå djuret och hon tvekar inte på att det var en varg hon mötte.

Varg har synts mitt i Borgensberg, runt järnaffären och campingen har observationer gjorts. Enligt rovdjurssprårare Daniel Hellqvist rör det sig mest troligt om en fjolårsvalp som är lite på vift. (Vargen på bilden är inte den som setts i Borensberg)

Varg har synts mitt i Borgensberg, runt järnaffären och campingen har observationer gjorts. Enligt rovdjurssprårare Daniel Hellqvist rör det sig mest troligt om en fjolårsvalp som är lite på vift. (Vargen på bilden är inte den som setts i Borensberg)

Foto: Paul Kleiven / NTB / TT

Borensberg2024-04-15 05:30

Berilene Åberg bor i Kvarn och natten mot söndag var hon på väg i bil genom Borensberg.

– Jag körde förbi kanalen och såg att det var ett djur på vägen. Det var en katt som sprang som en galning. Då såg jag att det kom ett annat djur bakom, först tänkte jag räv men det finns inga gråa rävar i Sverige, och när det kom närmare då såg jag att det var en varg, berättar hon. 

Katten slank undan och när Berilene accelererade lite med bilen reagerade vargen.

– Den vände sig lite mot höger och var mitt emot bilen.

Hur kändes det att möta vargen mitt i samhället?

– Det var spännande att se den. Jag tycker att det är roligt att se vilda djur och det är andra gången jag ser en varg.

Och du är säker på att det var en varg?

– Absolut.

Maken Håkan Åberg berättar att han rapporterade in observationen på Skandobs.se.

– Då såg jag att någon annan lagt in en bild på en varg som tagit i Borensberg vid 10-tiden samma dag, säger han.

De bor nära naturen och vet att det rör sig varg i skogarna där de bor men ingen av dem känner någon direkt rädsla för rovdjuret.

– Nej, men jag släpper aldrig hunden i skogen häromkring, man vet ju att de kan ta hundar, säger Håkan.

Daniel Hellqvist är rovdjursspårare på länsstyrelsen i Östergötland och han tvekar inte särskilt på att det är en varg som rört sig mitt i samhället.

– Jag har fått fler samtal om det och vi har fått bilder på den. Den bilden som ligger på Skandobs är en varg, det är inget tvekan om det, säger han.

Hur kommer det sig att den är inne i samhället?

– Det kan vara en fjolåringsvarg som inte riktigt hittar vart den ska. Det är en gissning från min sida. Förmodligen kommer den från reviret som vi haft i området under fem års tid. Och det är vid den här tiden som förra årets valpar stöts bort och då kan de bli lite vilse.

Det påstås att den jagat katt, är det troligt?

– Jag har hört påståendet. Om en hund möte en katt så klart att den jagar den.

Men att det skulle röra sig om att jaga katt som en form av bytesdjur är inte aktuellt enligt Daniel Hellqvist.

Behöver man vara orolig om man bor i Borensberg?

– Nej, inte alls. Den är vilsen och springer undan. Däremot kan det vara bra för dem som har får och lamm just nu. Unga djur, som den här troligen är, kan ha svårt att få tag på byte när den är ensam och då är det lättare att ta ett lamm som går i hage än en dovhjort. Men de flesta som äger djur vet hur det är och de brukar ha koll.

Karta: Borensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!