Hundra år efter unionsupplösningen går Sverige och Norge samman igen -- i en kanalunion.
Det är Föreningen Sveriges kanaler, med ordförande Claes-Göran Österlund i spetsen, som bjudit in de två norska kanalerna Haldenkanalen och Telemarkskanalen att bilda en Svensk-Norsk kanalunion. I går hölls sammanslagningsceremoni och den nya alliansen, Föreningen Sveriges och Norges kanaler, hyllades med en mycket högtidlig skål i kanalvatten.
-- Det här är spännande, vi har mycket att lära av varandra, säger Claes-Göran Österlund. I Norge har man till exempel tuffa vintrar och det blir intressant för oss att få veta hur de vinterförvarar slussportarna. Eller hur de går till väga när de byter sina slussportar, eller hur de utbildar sin personal . . . Den som tror sig vara fullärd i de här sammanhangen begår ett stort misstag.
Vid gårdagens ceremoni, som hölls vid Glasbrukets vandrarhem i Borensberg alldeles i närheten av kanalen, deltog representanter från de nio kanaler som ingår i Föreningen Sveriges kanaler samt företrädare för Haldenkanalen och Telemarkskanalen.
Stein-Erik Lauvås, ordförande i Haldenkanalens styrelse, var mycket nöjd med unionsbildningen.
-- Jättebra, det här sätter vi stort värde på, säger han. Svenskarna är mycket duktiga på att marknadsföra och sälja sin produkt och där har vi mycket att lära. Framöver kommer vi göra reklam för de svenska och norska kanalerna i ett paket och erbjuda besökarna två länder och en kanal.
En del i unionsplanerna är att sammanlänka Haldenkanalen med Dalslandskanalen. Vid Otteid i Norge är det inte mer än två kilometer till svenska sjön Stora Le och där finns möjlighet att bygga en passage, antingen på land eller via en kanal.
Stein-Erik Lauvås trycker också på kanalernas kulturhistoriska betydelse som ett kommunalt, regionalt och statligt ansvar.
-- Med unionen bakom kommer det att det bli lättare att påverka myndigheterna, säger han. På så sätt kan vi gemensamt skapa en bättre kanal i båda länderna.
kanalfakta