Enligt klinikchef Jenny Kempe är det ett högt tryck på alla kliniker i dag. Därför är det nödvändigt att hjälpas åt med de resurser som finns. Målet, säger hon, är att få en ny, fast medarbetare till Borensberg på sikt. Det finns inga besparingskrav som hindrar detta.
– Men det är svårt att rekrytera inom hela Sverige, säger hon.
Den allmänna tandläkarbristen beror, enligt klinikchefen, mycket på en demografisk utveckling med färre personer i arbetsför ålder, samtidigt som antalet yngre och äldre patienter blir fler vilket medför ett ökat vårdbehov.
En kortsiktig lösning är att försöka utöka bemanningen ytterligare någon dag i veckan med inlånad personal. Parallellt pågår ständigt samarbeten med närliggande kliniker. Patienter med tandvärk får till exempel hjälp i Motala. Däremot försöker personal i Borensberg hantera tillfälliga lösningar i samband med vassa frakturer då man kan lägga en tillfällig fyllning för att underlätta för patienten.
Nya patienter kan få tid för undersökning. Bemanningen av tandsköterskor och hygienister är god. Är man däremot i behov av fortsatt behandling hos en tandläkare får man räkna med kö.
– Vi har patienter som har väntat sedan i oktober, november, säger Jenny Kempe.
Detta gäller dock inte barn- och ungdomar som omfattas av Hälso-och sjukvårdsnämndens prioriteringslista.
Att det finns patienter som kan uppleva personalbristen som frustrerande säger klinikchefen är naturligt.
– Men personalen är väldigt ambitiös och vill hjälpa till och de flesta patienter har förståelse för situationen, säger hon.