Berga hem i Borensberg stängs som ålderdomshem för att återuppstå som stödboende och behandlingshem för psykiskt handikappade.
Under nästa år planeras sex platser, men meningen är att verksamheten ska få växa. De nio kommunerna i västra Östergötland och landstinget deltar i projektet som går ut på att finna bättre samarbetsformer mellan kommun och landsting. Ingen enskild vårdbehövande ska behöva falla mellan stolarna.
De målgrupper som prioriteras för boende och behandling är personer med neuropsykiatriska hinder -- så kallade bokstavsbarn -- samt ungdomar och vuxna med självdestruktivt beteende, här nämns unga flickor som skadar sig själva med vassa föremål.
På lite sikt kan det också bli aktuellt att ha ett slutet boende på Berga hem för psykiskt funktionshindrade lagöverträdare, personer som tvångmässigt begår mindre brott typ snatterier.
-- Men ännu finns inget lagligt stöd för den typen av vård, bara ett förslag, säger enhetschef Åsa Runnzell vid socialtjänsten i Motala.
Kommunalrådet Johan Andersson (s) inser att förändringen av Berga hem kan uppfattas som kontroversiell bland Borensbergsbor.
-- Vi kommer att hålla samråd kring det här för att kunna ge mer information. För Motala kommun är det viktigt att tillföra Borensberg arbetstillfällen och att hitta en ny, egen användning för Berga hem.
Ur ett mera vårdperspektiv ser Åsa Runnzell stora vinster för den enskilde och för kommunernas sociala konton.
-- Alla de placeringar som är aktuella görs i dag utanför Östergötland till höga kostnader. Nu kan vi spara lite och samtidigt underlätta kontakterna mellan de psykiskt funktionshindrades och deras anhöriga, säger hon.
Förutsättningen är dock att Motala kommun och övriga aktörer får del av de statliga så kallade Milton-pengarna till utvecklingen av den svenska psykiatrin. Pengarna, totalt 500 miljoner, är resultatet av kritiken mot psykvården efter bland annat mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Till Östergötland finns nu 5,4 miljoner reserverade. Berga hem-projektet beräknas kosta 2,5 miljoner varav de nio kommunerna och landstinget står för hälften själva.
-- För var och en blir det ju en väldigt låg kostnad, menar Motalas socialchef Åke Wännman.
Som Corren tidigare berättat planeras också ett "halvvägshus" för östgötar som färdigvårdats på rättspsyk. Detta utslussningsboende ska pågå under sex månader, maximalt tolv månader. Boendet ska vara dygnet runt-bemannat.