Det har ännu inte gått ett helt år sedan Vadstena Fria Skola bildades, skolan som vill etablera sig i södra delen av Vadstena kommun. Men verksamhetens nybildade styrelse har redan kommit långt med förberedelserna inför en eventuell skolstart.
I en lada utanför stan finns delar av Rogslösa skolas gamla möblemang – stolar, bänkar, bord och soffor som friskolan köpt loss efter kommunens rensning av byggnaden.
Den nya skolan har även undersökt olika alternativ till skollokal. Förhoppningen är att kunna köpa den nu tomma skolbyggnaden i Rogslösa när budgivningen drar igång längre fram, men styrelsen har även undersökt andra tänkbara varianter.
– Vi har kollat en del på så kallade modulhus. Det är ett bra och fördelaktigt alternativ då man kan anpassa storleken på byggnaden efter antalet barn och att man med lätthet kan utöka byggnaden i takt med att skolan växer, säger Karin Ceder, styrelsemedlem.
Var ett eventuellt modulhus skulle kunna placeras är inte helt spikat, men det är inget som i dagsläget oroar styrelsemedlemmarna.
– Det är flera lantbrukare som vill upplåta mark åt oss, så det kommer att lösa sig.
Redan fått förfrågningar
Att starta en friskola känns inte helt främmande för den nybildade styrelsen, snarare tvärtom.
– I Borghamn har vi ju länge haft föräldrakooperativet Våga Gård och flera av oss har varit engagerade i den verksamheten, så vi har erfarenhet. Dessutom har vi kollat en hel del på andra friskolor som har lyckats bra, säger Karin Ceder.
Via mejl och Facebook har Vadstena Fria Skola redan fått in flera förfrågningar från lärare, rektorer och vaktmästare som visat intresse för de eventuella kommande tjänsterna i verksamheten.
– Det är även flera barn som frågar när skolan ska öppna, och många som man träffar runt om undrar hur det går för oss och om vi verkligen ska starta en skola. 'Självklart' svarar vi då, säger Karin Ceder.
Men det återstår ännu en viktig detalj innan en skolstart kan ske, nämligen ett godkännande från Skolinspektionen.
– Vi kan inte föreställa oss något annat än att vi får ett ja. Skulle det bli ett nej så får vi diskutera då vad vi gör, för tillfället så finns inte nej med i vår planering, säger styrelsemedlemmen Tommy Johansson.
Vill bidra till en växande kommun
Enligt elevenkäter och den framtagna budgeten beräknar man att vid den planerade skolstarten ha ett elevunderlag på 80 till 90 barn.
– Vi vänder oss inte bara till barn i Vadstena. Det här ska vara en skola för alla. Barnfamiljer i Ödeshög, Mjölby och Linköping har redan visat intresse, säger Karin Ceder.
Styrelsen poängterar flertalet gånger att Vadstena Fria Skola inte vill konkurrera med de kommunala skolorna i Vadstena. De ser den nya verksamheten som ett sätt att få kommunen att växa.
– Det är viktigt med en levande landsbygd. Vi vill bidra till ett växande Vadstena, säger Bertil Olofsson, ordförande i den nybildade styrelsen.
Majoriteten i Vadstena beslutade ju att lägga ner Rogslösa skola. Hur upplever ni bemötandet från dem nu när ni vill starta en liknande verksamhet som de lade ner?
– Det är ingen som motarbetar oss, men ingen som uppmuntrar oss heller. Det är varken eller. Och vi har inget emot deras ställningstagande. Vi förstår att kommunen måste tänka på sin ekonomi, säger Bertil Olofsson.
Under september kommer Skolinspektionen att lämna besked om en ny skoletablering är lämplig eller inte. Går allt som man önskar räknar styrelsen med att första skolstart ska ske under 2017.
– Intensionen var från början att starta nu i januari, men vi vill vara väl förberedda så att det här ska bli bra. Vi riktar nog snarare in oss på att skolan kan starta till höstterminen 2017, säger Karin Ceder.