På slingriga vägar som omfamnas av både sommargrönska och små sjöar passerar vi en liten skylt där det står "Trädgårdskafé 1 km". Bakom den lilla skylten inbäddad bland buskar kan vi bara ana vilket arbete som ligger bakom både kaféet och skötseln av hembygdsföreningen. Det är en stor skara som hjälper till för att bevara byns hjärta, där inte bara hembygdsgården sköts om utan även vandrarhemmet och festplatsen i Borkhult, några kilometer från Salfvedals hembygdsgård. En av dem som lägger ner både kärlek, tid och själ här är Camilla Rosin.
– Jag älskar att ordna för andra och kunna glädja dem. Det är så kul, jag trivs med det helt enkelt och så har man något att göra.
Borkhult är platsen i hennes hjärta, här har hon bott sedan hon var elva år. 54-åringen har genom åren hunnit med många projekt och kunnat förverkliga många kreativa idéer. Med iver beskriver hon allt hon gjort under åren som att starta dagis, hantverksgrupp, kyrkans barntimmar och drömkällaren där ung som gammal kan mötas. Att jobba ideellt har alltid varit naturligt för henne. Själv tror hon att det ligger i generna. Hennes föräldrar har varit mycket engagerade i hembygdsföreningen genom åren. Engagemanget har gått arv.
– Det är mamma tillsammans med andra som byggt upp den här föreningen, säger hon stolt. Allt började 1982 med en hantverksdag, som idag är Borkhultsdagen, där bygdens kvinnor visade upp vad de hade gjort. Efter det ordnade hon hantverksmarknad och då bjöd hon in mängder med hantverkare. Sedan har det rullat på, mängder av aktiviteter har tillkommit och det är mammas förtjänst och jag hänger på.
Vi träffas i kaffestugan i Salfvedals hembygdsgård. Det är lågt i tak och en mysig atmosfär. De många kaffekopparna är diskade och prydligt uppställda på bordet igen efter gårdagens kafé. Här erbjuds hembakat fika och lättare luncher varje helg under sommarmånaderna. Camilla, tillsammans med ett 25-tal andra, ser till att fylla frysen med diverse bakverk.
Stugan som vi sitter i fanns inte på gården tidigare. Det är en bykstuga som fraktades ett stenkast härifrån. Snart insåg man att det blev för litet och Camillas pappa gjorde en utbyggnad som skulle rymma fler platser.
På gården finns flera logar som ska renoveras. Här ska det målas om i den ursprungliga färgen, som man tror är röd. Lite längre upp på tomten håller den lilla visthusboden på att renoveras. Golvet och innertaket ska bättras på och redan nu har Camilla en idé för huset.
– Här ska det bli en handelsbod med saft, sylt, honung och annat som vi hittar på. Och så får man gå här inne med en liten korg och handla, säger Camilla.
Idéerna är många och flera aktiviteter planeras. När Yxnerums fotbollsförening lades ned fick hembygdsföreningen överta klubbstugan med tillhörande fotbollsplan. Här har Camilla gjort ställplatser för husbilar och på övrig plats är det fritt att campa. Klubbstugan har gjorts om till vandrarhem, som är ett bra komplement till Borkhults festplats, rakt över gatan. Här anordnas två danskvällar per sommar. I juni spelade Blender och den 10 augusti kommer Casanovas.
Att människor trivs här tror Camilla beror på platsens fridfullhet.
– Ja, jag tror det är lugnet och att det är så gemytligt här, säger hon och berättar hur hennes semester har planerats i detalj för att hinna med allt.
– Jag gillar inte att ligga i soffan och kolla på tv. Jag är alltid kreativ och har grejer på gång.