– Vi var ett gäng unga grönavågare som flyttade hit, berättar Lars Alfred Nilsson, vi rustade upp husen och drog igång olika verksamheter.
Nu har Borkhultsdagen firats i 32 år. De första åren var det några lokala hantverkare som ordnade gemensam försäljning, men den utvecklades snart till en hemvändardag för alla utflyttade Borkhultare, med fler och fler marknadsinslag.
I år kunde hundratals besökare fika i lövsalscafét och köpa mat i Gula paviljongen som förr var fotbollslagets omklädningsrum, det fanns hamburgare i den gamla kiosken intill fotbollsplanen, sockervadd, trasmattor, korgar, honung och en massa andra marknadsvaror.
Sockna kjoltyg framförde spelmansmusik, Åtvidabergs hundklubb hade uppvisning. Lars Svensson och Kristina Renholm spelade visor och ballader och så kåserade Kalle Bäck om besvärliga svärmödrar.
– Och nästa år måste vi spänna musklerna ännu mer, säger hembygdsföreningens ordförande Christina Ottosson, för då fyller hembygdsföreningen 30 år.
Det handlar om stolta traditioner och om att hålla liv i en bygd, men det är god tillväxt i verksamheten.
– Ja, genom Salfvedalsteatern kommer ungdomarna in, säger Magnus Lindbergh i hembygdsföreningen. Dessutom flyttar det faktiskt in en och annan i byn.
Fast det blir väl aldrig som det var i Borkhults blomstringstid på 1700- och 1800-talen, när det fanns järnbruk, tegelbruk, tändsticksfabrik, pappersmassefabrik, kvarn, hästdragen järnväg, spikbruk, masugn, smedja, affär och 1 000 invånare i hela området, som var Yxnerums församling.
Och kanske ska aldrig ett fotbollslag spela på Yxnevallen igen, där rester av matchklockan pryder den gamla 1950-talskiosken och det var längesedan en ny pokal ställdes in i glasskåpet i klubbhuset. Men där öppnas vandrarhem med tolv bäddar nästa sommar. På hembygdsgården Salfvedal arrangeras många aktiviteter under sommarmånaderna, och på festplatsen i närheten är det dans flera gånger om året. 70–80 personer brukar komma, men i början av augusti spelade Casanovas och nästan 500 kom till dansen.
– Som vi har kämpat, säger Carola Nyberg lyckligt, och kan vi ha en ny, stor orkester en gång nästa år igen.
Hembygdsföreningens projekt avlöser varandra. Först väntar Östgötadagarna med levande tipspromenad för barnen och ponnyridning, och så den populära raggmunksfestivalen som lockar besökare från hela länet.