Välbesökt under Borkhultsdagen

Årets upplaga av Borkhultsdagen – med hundratals besökare – bjöd på sensommarsol, hantverk och musik.

– Lönnsirap är gott att ha på pannkakor eller glass, och björksirap i julbaket, tipsar Anna-Lena och Janek Hasselblad.

– Lönnsirap är gott att ha på pannkakor eller glass, och björksirap i julbaket, tipsar Anna-Lena och Janek Hasselblad.

Foto: Frida Glenning Ströberg

BORKHULT2018-08-19 19:00

Marknaden, som arrangeras av Yxnerums Hembygdsförening, har blivit ett årligt evenemang att räkna med i Borkhult – denna natursköna plats nordöst om Åtvidaberg. Utefter den gamla bruksgatan, med hus från tiden då industrin var levande, står marknadsstånden. Här erbjuds bland annat björksavsglögg, hembakta mandelkubb, tovade djur, smycken, ostkaka och strömmingsburgare.

Janek och Anna-Lena Hasselblad står och säljer lönn- och björksirap. Det är första gången de är på Borkhultsdagen. Tappningen sker på vårvinter och mängden sav – och dess sockerhalt – avgörs av hur kall och lång vintern har varit.

– Sedan kokar vi saven i vedeldade grytor. Att producera sirap på det här naturliga sättet är arbetsamt, men också en naturupplevelse och bra för konditionen, säger Janek.

I ett hörn av marknaden kan de som vill prova att hoppa hinder med käpphäst, något som blivit en populär hobby bland yngre. Ylva Magnusson, kusinen Olga Bergstrand och kompisen Isa Hjelm har med sig en stor uppsättning käpphästar för de som vill testa. Här kan man provrida Nogger, Castello eller Lulu Zipadoo – döpt från barnprogrammet med samma namn. Isa har närmare 20 stycken käpphästar hemma, men är också en erfaren ryttare.

– Jag har ridit i nästan hela mitt liv, säger hon.

I det nyöppnade Café Lapphem trängs besökarna.

– Saffransvåfflan med blåbärssylt har gått bäst i dag, säger Matilda Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om