Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och känd städtant från tv-programmet Rent hus. Hennes studenter gör då och då bakterieodlingar på disktrasor i studiesyfte.
– Man hittar ett axplock av den flora som finns på huden och som finns i livsmedel, säger hon.
Bakterierna från disktrasan sprider sig lätt till allt som den varit i kontakt med. Det är värt att tänka på innan man torkar av skärbrädan efter att ha skurit kött. Eller torkar av trädgårdsmöblerna: Fågelbajs innehåller massor av smittsamma ämnen som inte är så lämpliga att få med sig in i köket. Då är det bättre att använda gamla tygtrasor som slängs efteråt.
– Förr hade man trasor i ordets rätta bemärkelse. När ett lakan eller klädesplagg gick sönder rev man det i bitar och använde. Sedan kastade man trasan. Men nu har vi samma trasa till allting.
Skölj ur trasan i kallt vatten efter användning och krama ur den ordentligt.
– Annars hänger den där i det ljumma köket och är fuktig, och då får man en fruktansvärd förökning av allt som man har torkat upp.
TT