Det är varmt och det doftar bland växterna utanför växthusen i Trädgårdsföreningen. Lotta Johansson är stadsträdgårdsmästare, medan vi går utmed raderna av växter mumlar hon;
- Jag vill ha, jag vill ha...
Krukodling har blivit populärt. Därför finns numera ett stort urval av växter som tagits fram speciellt för detta ändamål. Det är långt ifrån bara penséer eller sommarblommor av olika slag, utan också citronträd, kumquat (som bär citrusfrukter med smak av apelsin och form av lite större vindruvor), kiwi och små olivträd (som förresten är riktigt inne nu). Här finns vinbär och krusbär på stam, rosor och palmer.
De är alla perenner (fleråriga) och kan övervintra i sina krukor, bara deras rötter skyddas från frost. Det finns krukor av frigolit som håller för kyla, men det går förstås att ställa krukan på frigolit och packa in den i isolering över vintern. De små träden kan också läggas på backen och täckas av torv och övervintra så. Palmer och olivträd kan pryda inomhus över vintern.
- Och på rosor är det viktigt att skydda förädlingsstället när de övervintrar ute. Det bästa är att fråga om skötselråd på handelsträdgården där man köper växten, säger Lotta Johansson.
Nästan allt går att odla i krukor. Men när man trycker ner växter i så lite jord som i en kruka, eller för den delen annat kärl, är det förstås A och O att vattna ofta och rätt. Jorden får inte torka ut helt och det får inte stå för mycket vatten i krukorna, då ruttnar växterna.
Se alltså till att kärlen har dränage, helst ska även ytterkrukan eller fatet som krukan står i eller på ha ett hål i botten där överflödigt vatten kan rinna av. Känn efter lite då och då att jorden är fuktig och se till att det inte blir vatten stående i krukan.
Det finns knep att ta till om man inte är så bra på att vattna regelbundet, eller om man reser bort några dagar. Bevattningssnören eller att helt enkelt lägga en trasa med bra sugförmåga mellan en hink med vatten och krukan fungerar bra. Dyrare alternativ är insatser till krukor som förser växten med vatten eller mer avancerat; droppbevattningssystem som kan byggas ut och förse alla trädgårdens växter med rätt dos av dricka.
Om vattningen är viktigast kommer näringstillförsel på andra plats. Jorden i krukorna blir snabbt dränerade på näring dels på grund av det idoga vattnandet och dels för att det är ganska lite jord som växterna har att tillgå. Växtnäring måste tillföras regelbundet vid vattningen, men det finns också långtidsverkande näring som kan räcka över hela säsongen bara genom att tillföra den vid ett tillfälle.
Vid valet av kruka är den enkla tumregeln att kronan på växten inte ska vara mycket bredare än krukans diameter. Om växten blir större, gäller det att klippa ned eller plantera om. Det finns krukor av alla möjliga färger och former. Idag finns också många som är gjorda av lätta material.
- Då blir de lättare att flytta. Krukor är ju som möbler, det är kul att flytta och arrangera om. Därför föredrar jag något mindre krukor med få växter i som jag sedan lätt kan flytta om. För att "inreda" finns dekorationer, ja till och små fontäner att leka med. Och man kan låta växterna klättra på spaljé, eller varför inte arrangera en grön vägg på balkongen?
Det lättaste (och billigaste) sättet att fixa en grön vägg är att montera ett armeringsnät mot väggen på vilket man sedan hänger krukor eller blomlådor tycker Lotta Johansson.
Hon har plockat fram olika typer av krukor och kärl. Mitt ibland dem ligger en säck med jord.
- Min farfar bodde i lägenhet. Han la helt enkelt en säck jord på balkongen. Skar upp den och satte potatis. Men man kan lika gärna odla pumpor eller tomater. Det kan man väl säga är den allra enklaste formen av krukodling.