Det har blivit allt vanligare att säljaren gör en besiktning för att kunna ta en försäkring via mäklaren som skyddar mot dolda fel. Men det är fortfarande köparen som har det största ansvaret.
Den som köper ett hus har undersökningsplikt. Och den innebär ett stort ansvar. Hela byggnaden ska granskas. Den som inte kan göra allt själv behöver hjälp av en besiktningsman som går igenom konstruktionen, en sotare som kollar skorstenen, en elektriker som besiktigar elen och om huset har eget vatten- och avlopp krävs en koll av detta. Radon kan heller aldrig vara ett dolt fel, det måste köparen undersöka.
De flesta nöjer sig dock med att kalla på en besiktningsman som undersöker huskonstruktionen.
Andreas Karlssons hus besiktigades av Östgöta Husbesiktning i Norsholm på uppdrag av säljaren. Den besiktningen kostade säljaren 7 000 kronor.
För Andreas Karlsson fanns tre alternativ för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Han kunde ha ringt besiktningsmannen kostnadsfritt och fått en genomgång av protokollet per telefon. Då hade även han blivit kund hos företaget och Östgöta Husbesiktning AB hade då haft ansvar gentemot honom om besiktningsmannen missat något fel. I det här fallet rör det sig dock helt tydliga brister som besiktningsmannen skrivit in protokollet. Men om Andreas Karlsson hade ringt så hade besiktningsmannen kunnat berätta vad de olika anmärkningarna innebar och Andreas Karlsson hade kunnat backa ur köpet eller pruta på priset.
Andreas Karlsson hadekunnatlägga till 2-500 kronor så hade besiktningsmannen kommit ut och på plats visat vilka fel som fanns. Andreas Karlsson hade kunnat anlita en helt egen besiktningsman.
Råden kommer från Ann Ekeroth, delägare i familjeföretaget Östgöta Husbesiktning. Hon betonar vikten av att köparen verkligen läser besiktningsprotokollet noggrant.
- Det här är inte som en bilprovning att huset har gått igenom och är godkänt. Vi kan ha hittat jättemycket fel och brister i huset.