Järnspisen är het igen

Järnspisen är återigen i ropet. De senaste vintrarnas elavbrott och mysfaktorn bidrar säkert till det. Vedspisen behöver underhåll, men det är en enkel match att hålla den i trim.

Foto: Hans Tillberg

Foto: Hans Tillberg

Foto:

BOSTAD2010-12-09 07:22

Innan du köper en spis, analysera hur du kommer att använda den. Eldning då och då för mys och trivsel, eller en kontinuerlig eldning för både värme och matlagning? Första kategorin kan köpa en äldre, ofta lite mer utsmyckad modell. Men ska du använda spisen på riktigt så välj en av senare årgång.

Bästa spisarna gjordes från mitten av trettiotalet och framåt enligt Bosse Lindén, också känd som Spisdoktorn. Alternativt kan du köpa en nytillverkad för runt 14 000-15 000 kronor inklusive frakt. En nästan jämbördig, renoverad fyrtiotalare får du för mellan 5 000 och 7 000 sekiner.

När Bosse Lindén föreläser om järnspisar en kulen kväll i oktober är det fullt i lokalen vid Gamla Linköping. Vi får lära oss att Husqvarna var största tillverkare i Sverige och dominansen blev än större när de slog sig samman med Norahammar i början av 1900-talet. Det goda i den dominerande marknadsställningen, om än inte planerat, är att de flesta gamla spisar i Sverige bara finns i ett fåtal varianter oavsett vad det står för namn på ugnsluckan.

Det betyder att det inte behöver lagerhållas så många reservdelar och att det därmed går att reparera och restaurera de allra flesta spisarna i Sverige. Det enkla faktum att tjugo procent av spisarna som producerats är högereldade, eldstaden till höger om ugnen, i det närmaste fördubblar antalet reservdelar eftersom bara ringar och plattor är gemensamma med vänstereldade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!