Köken blir allt mer personliga

Industriellt, naturligt eller lantligt? Dagens kökstrender spretar åt många olika håll. Men ett stort trendbrott är att allt fler vågar vara personliga när de väljer kök.

Trärent känns rätt just nu. Det vita köket från Marbodal är ganska avskalat, men har fått en inramning som gör det mer ombonat. Foto: Marbodal

Trärent känns rätt just nu. Det vita köket från Marbodal är ganska avskalat, men har fått en inramning som gör det mer ombonat. Foto: Marbodal

Foto:

BOSTAD2011-11-17 06:30

Det fanns en tid när svenska kök var standardiserade. När man - efter noggrant utförda undersökningar - tagit reda på exakt hur många centimeter det bör vara mellan spis och diskho. Det var då. Nu är standarden ett minne blott och köket ett av våra mest designade rum, som vi väljer med omsorg och personlighet.

Efter en rundringning till några av Sveriges största köksleverantörer klarnar bilden av köket som ett allt personligare rum, med många trendriktningar.

- Det råder många parallella trender just nu. För bara tio år sedan var kökstrenderna mycket mer likriktade, säger Marianne Färlin på Vedum.

Öppna lösningar

Hon ser dels en lantlig trend med mycket detaljer. En annan trend är den naturliga med trä och naturmaterial där ytorna gärna lämnas råa och lite ruffa. Kanske kombinerar man ett betonggolv med ett kök i ask som har synlig brunkärna.

- Sedan ser vi många fler kulörer igen. Man vågar vara personlig.

Marianne Färlin menar även att det har börjat hända en del med själva rummet.

Suddar ut gränser

- Öppna planlösningar mellan kök och allrum har vi sett länge, men nu börjar man även vilja öppna upp och sudda ut gränserna mellan ute och inne.

Även den industriella trenden, som blivit väldigt stor inom all inredning, slår igenom i köken, och då sneglar man inte sällan på restaurangkök.

Fler detaljer

Grovt kan man dela upp trendriktningarna i lantligt, naturligt, industriellt och retro. En av de större trenderna är lantköket. I stort sett alla tillverkare har en lantlig kökslinje.

- Lantliga kök är en stark trend just nu, men rent generellt kan man säga att köken har blivit mer detaljrika och inte så strama och minimalistiska som de var för några år sedan, säger Åse Hjort på Tibrokök.

- Det är detaljerna som gör det. Små saker som profilerade lister eller hyllkonsoler med någon liten detalj gör stor skillnad för helhetsintrycket och känslan.

Vitt tillbaka

Hos kökstillverkaren Marbodal ser man också en kommande trend där vitt spelar en stor roll.

Det låter inte särskilt nytt?

- De allra flesta kök är vita, och har alltid varit det. Eller i alla fall sedan furutiden på 1970-talet. Vitt är tidlöst och ett kök ska man ju ha länge. Så det är inte så konstigt att många väljer vitt, säger Peter Bergvall på Marbodal.

Efter många år när de flesta vitvaror varit rostfria eller svarta är också de kritvita vitvarorna tillbaka. Men nu på ett lite annorlunda vis. De rostfria delarna i en inbyggnadsugn blir vita i stället för rostfria, till exempel.

- Det blir väldigt snyggt tillsammans med ett kritvitt kök. Så vi tror mycket på kritvitt även i framtiden.

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!