Det var i augusti förra året som Karin Svedman tog över det mer än hundra år gamla Fredriksbergs missionshus med tanken att skapa en vacker festvåning. I somras invigdes den, efter nära ett års planerande och renoverande.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, det blev bättre än vi vågade hoppas på, säger Karin.
Ingenting i huset är en slump, hon har skissat på varje detalj och valt ut materialet med omsorg. Sedan har hennes idéer förverkligats av en ”allkonstnär” till hantverkare – en som både kan bygga, lägga golv, sätta kakel, måla och tapetsera.
Pärlsponten plockades fram
Fasaden har på nytt klätts med träpanel, i samma stil som när huset byggdes 1910 och på plåtskylten utanför står det nya och mera passande namnet Villa Fredriksberg.
Den gamla kyrksalen är numera matsal, med plats för närmare hundra gäster. Pärlsponten på väggarna har målats vit – den fanns bevarad under masonitskivorna man klädde väggarna med någon gång på 60-talet.
Karin ursäktar sig för att de inte använt linoljefärg, som annars är brukligt i gamla hus.
– Det var kanske inte så byggnadsvårdsmässigt, men det tar mycket längre tid om man ska måla med linolja, säger hon.
I övrigt har renoveringen skett på ett byggnadsvårdande vis, och Karin har lagt tid på att leta efter tidstypisk inredning som skulle kunna passa – gamla dörrar, fönster och kakelugnar – varje föremål bär på en egen historia.
Fem kakelugnar har de satt in. Den mest imponerande finns i stora salen och är närmare tre meter hög, den kommer från en herrgård i Kiruna och fraktades hit i bitar.
Dubbeldörrar med historia
I en lada i Örebro hittade Karin breda dubbeldörrar med bågformad översida. De var dammiga, nästan ruttna undertill och hade trasiga glasrutor. Nu är de gråmålade och passar perfekt in i dörrkarmen som hon låtit bygga.
– Jag blev glad när jag hittade dem för jag ville ha en dörr som var i samma stil som fönstren, säger hon.
För att få en mer genuin känsla har fönsterbrädor och hatthyllor platsbyggts, precis som serveringsskåpen, vars dörrar är gjorda av husets gamla fönster. Samtliga vattenkranar har fått nya blandare i gammal stil, inköpta vid en semesterresa i Frankrike.
På övervåningen har hon inrett tre sovrum för övernattande gäster – alla med nyproducerade tapeter från en annan tid.
Några trappsteg upp finns ytterligare ett rum – där det tidigare var kallvind med sågspån på golvet är det nu trägolv, och genom stora fönster i det vitmålade och kraftigt isolerade snedtaket kommer ljuset in.
Tidskrävande restaurering
Ute på gården finns en länga där det förr var dass, och ett gäststall där kyrkobesökare brukade parkera sina hästar en gång i tiden. Stallet har genomgått samma radikala förvandling som vinden och rymmer nu en liten relaxavdelning med bubbelbadkar och vedeldad bastu.
– Folk tyckte jag var galen när jag kom med den idén, säger Karin.
Hon har en bakgrund som stylist och dekoratör och arbetar även med att skapa miljöer till reportage i heminredningstidningar, men framför allt har hon haft stor nytta av att hon och hennes man renoverat två egna hus innan de tog sig an missionskyrkan. Tidigare drev hon inredningsbutik på Drottninggatan i Norrköping.
– Affären tog mycket tid och jag kände att jag ville göra något annat, nu när jag har småbarn. Dessutom ville jag få vara kreativ och skapa något också, säger hon.
Vad har varit roligast med att skapa Villa Fredriksberg?
– Att se saker växa fram. I början river man ju bara ner och förstör och när det är helt färdigt är det inte lika spännande längre, så det är roligast när det är på väg att hända saker.