Tvättstugan gör folk förbannade

Oenighet och dålig respekt för tvättider toppar stridslistan. Här har 80 procent av tvättstugebråken sina rötter.

Tvättstuga

Tvättstuga

Foto: Mikael svensson

BOSTAD2012-05-24 08:42

En skitig tvättstuga, ett trasigt bokningssystem, ludd i torktumlaren och rester av tvättmedel i maskinens matarfack är andra krishärdar som tär på grannsämjan.

Fler tvättar hemma
Uppgifterna publiceras i Hyresgästföreningens medlemstidning Hem &Hyra som har frågat drygt tusen medlemmar om deras tvättvanor och relationer till umgänget omkring fastighetens tvättstuga.
Månadstidningen konstaterar att 69 procent av de tillfrågade använder hyresvärdens gemensamma tvättstuga, vilket är en mindre andel än för fem år sedan. 2007 ställde tidningen samma fråga och då utnyttjade 77 procent husets tvättstuga.
En förklaring är att allt fler fastighetsägare och hyresgäster utrustar sina lägenheter med egen tvättmaskin och torktumlare.

Ingen akututryckning
Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden har med sina 512 tvättstugor flest potentiella konflikthärdar i Linköping. Mikael Carlsson är informationschef på Stångåstaden och konstaterar:
– Vi har ingen ”tvättstugejour” som rycker ut vid eventuella konflikter. Jag har heller ingen uppfattning om det förekommer bråk mellan våra hyresgäster på grund av problem i våra tvättstugor. Dyker någon konflikt upp så hoppas jag att den är av sådan karaktär att hyresgästerna själva löser den.

Värdinna i tvättstugan
Bolaget driver en stor anläggning på Norgegatan i Abisko. En låg byggnad med fem tvättstugor för områdets hyresgäster.
Den är unik så tillvida att den är bemannad av Gerd Lindebring fem dagar i veckan sedan hösten 2005.
– Jag är tvättvärdinna på halvtid och hjälper huvudsakligen de äldre till rätta som kan ha problem med den elektroniska bokningen med taggen och elektroniken de första gångerna.

Här är det alltså ingen allmän tvättinlämning även om Gerd Lindebring tvättar sängkläder och handdukar från studentbostädernas uthyrningsrum.
Här får hyresgästerna boka, städa och klara sig själva – med undantag för de som behöver vägledning första gången.

Hur ser det ut på konflikfronten?
– Förr var det många konflikter och ofta irritationer om någon hade snott någon annans tvättid eller torktumlare. Men efter ombyggnaden förra året och den digitala, elektroniska tidsbokningen är den typen av bråk helt borta. Nu gäller personliga tider i den bokade tvättstugan som ingen annan kan ta.

Städar efter slarvarna
På anslagstavlan innanför entrén sitter sköteselreglerna tillsammans med återvinningskärl för skräp. En miljösatsning på initiativ av Gerd Lindebring som också placerat ut doseringsskopor för att hjälpa tvättarna att inte överdosera tvätt- och sköljmedel.

Du har också ansvar för städningen, hur sköter sig tvättgästerna?
– Folk är lite bortskämda och visst tvättar jag ut facken och plockar ludd i torktumlarna. Principen är dock att man lämnar tvättstugan i det skick man själv vill ha den när man kommer hit. Men jag har under åren märkt att när tvättstugan är bemannad så sköter sig hyresgästerna bättre, konstaterar Gerd Lindebring.

Gjutjärn och marmor
Under Åkessons bageri, i bostadsområdet Eskadern från tidigt 1960-tal, ligger en annan av Stångåstadens gemensamma tvättstugor för områdets hyresgäster.
De delar på ett väntrum, fem tvättstugor, några fläktdrivna torkrum och små smidiga manglar. Allt modernt renoverat med elektronisk bokning.
I ett korridorliknande rum tronar en tung klassisk stenmangel i gjutjärn och marmor. En läckert skulptural koloss som gjort underverk med linnelakan.
– Den har jag aldrig haft behov av, konstaterar Inga-Lill Lundqvist som bor i samma hus men håller sig till småmanglarna.

Har du något att klaga på?
– Egentligen inte. Allt fungerar som det ska. Men ibland kan det vara lite lortigt och speciellt på vintern när folk drar med sig grus in på golven.

Tvättstugekonflikter är ingen fråga som hanteras av hyresgästföreningen i Linköping.
– Jag vet inte ett enda fall där vi har gripit in i en sådan konflikt mellan två hyresgäster. Visst vet vi att det ofta handlar om små saker som skapar stor irritation men då går nog hyresgästerna till sin hyresvärd för att reda ut saken, säger juristen Zelijko Kranjec på Hyresgästföreningen i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!