1,2 miljoner för en tvåa

Priserna på bostadsrätter i Linköping har planat ut på en hög nivå. Men fortfarande finns lägenheter som går upp kraftigt i attraktiva stadsdelar.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-02-08 00:00

- Marknaden är nyckfyll, och det händer att man häpnar över slutpriset på vissa lägenheter i stadsnära lägen. Vi talar ibland om för kunden att priset kan vara högt, eftersom det även ingår i vår roll att göra kunden prismedveten. Men de flesta vet vad man ger sig in på, och då handlar det om att man vill ha lägenheten till varje pris, säger bostadsrättsmäklare Margaretha Samuelsson på Fastighetsbyrån.

I exempelvis bostadsrättsföreningen Drottninggatan 33 med samma adress säljs tvåor på 68 kvadratmeter för 1,2 till 1,3 miljoner kronor, en fördubbling av priset på tre år. Fastigheten byggdes som hyreshus i slutet av 1990-talet, och ombildades till bostadsrätt 2003. Men att månadsavgiften höjdes med 300 kronor till drygt 3 000 kronor efter årsskiftet har inte påverkat köpeskillingen.

Attraktiva lägen

På Kanberget säljs fyror på 100 kvadratmeter för upp mot 2 miljoner kronor. För inte så många år sedan kostade samma lägenheter 1,2 miljoner. Men det är inte bara i innerstan som priserna stiger. I Malmslätt såldes en bostadsrätt i parhus på 140 kvadratmeter för 1,8 miljoner kronor. Utgångspriset var 900 000 kronor. Och i Tallboda, i föreningen Tallkronan, kan radhus i bostadsrättsform kosta upp mot 1,5 miljoner kronor.

Corren Bostad har i samarbete med Fastighetsbyrån Swedbank granskat prisutvecklingen av bostadsrätter i sju stadsdelar i Linköping. I Gottfridsberg och Valla, där priserna på tvåor och treor gått upp kraftigt de senaste åren, är höjningarna måttliga, och i några föreningar är prisbilden till och med oförändrad.

- Men även här finns uppstickare. Vindsvåningar i Gottfridsberg kan kosta omkring 600 000 kronor, det är mindre lägenheter som är populära främst bland ungdomar. Men jag skulle avråda från att sälja en sådan lägenhet under vintern. Det här är typiska studentlägenheter som ger bäst betalt före terminsstarten i juli och augusti, säger Margaretha Samuelsson.

Pris efter standard

HSB Fortet är den enda bostadsrättsföreningen i Valla som har hiss. Därför är priserna ungefär samma på alla tre våningsplanen. Däremot kan priset på samma bostadsrätt skilja ganska mycket beroende på skick och standard. En lägenhet som fräschats upp med nytt kök och nya maskiner kan kosta några hundratusen extra jämfört med en bostad som inte renoverats på 20-30 år. På Syréngatan i Valla såldes exempelvis en fyra på 83 kvadratmeter för drygt 1,2 miljoner kronor.

- Helhetsintrycket är mycket viktigt. Därför lönar det sig ofta att lägga en slant på bostaden. I de flesta fall får man tillbaka pengarna med råge.

I Johannelund fortsätter priserna uppåt. Välmående ekonomiska HSB-föreningar med låga avgifter är populära, och en trea på Skogslyckegatan kan kosta 650 000 kronor, eller mer. En lägenhet på nedre plan är dyrare än en på tredje våningen eftersom det saknas hiss i fastigheterna. Även Riksbyggens bostadsrätter på Munkhagsgatan har blivit dyrare. Här kan nämnas att de boende kan tvätta gratis, att använda självdoserande tvättmaskiner ingår i avgiften.

Marklägenheter populära

Ett populärt bostadsområde är även Ekholmen, där framför allt marklägenheter på tre rum och kök gått upp i pris. En marklägenhet i hyfsat skick är drygt 200 000 kronor dyrare än en vanlig lägenhet på Järdalavägen.

- Äldre som säljer sin villa och har ett socialt nätverk i området är en stor kundgrupp. De vill bo kvar i området, och helst vill de ha en lägenhet på markplanet. Här finns bekvämt boende, med närhet till köpcentra och vårdcentral, säger Margaretha Samuelsson.

Samma fenomen återfinns i Vidingsjö, där de tre bostadsrättsföreningarna på Vidingsjögatan, Hässlegatan, Tuvgatan och Strågatan har en intresserad kundgrupp i de villaägare som bor i området. En marklägenhet på tre rum och kök såldes nyligen för 900 000 kronor, en markfyra för över en miljon kronor.

Tannefors attraktivt

I Tannefors har priserna på bostadsrätter gått upp under flera år. Närheten till stan och Stångån gör att lägenheterna är attraktiva. En tvåa i 40-talshuset på Kungsberget kan kosta från 450 000 kronor (lägenhet i dåligt skick) till 700 000 kronor.

I HSB:s lägenheter i Berga har gjorts stambyten, och där har priserna redan stigit. En marktvåa såldes nyligen för en halv miljon kronor, och en marktrea på Lillgårdsgatan gick för 800 000 kronor.

Även i ytterområden som Linghem, Ljungsbro och Malmslätt är prisutvecklingen positiv.

- I de flesta fall säljs lägenheterna snabbt. Folk har accepterat ränteutvecklingen, och därför fortsätter många att investera i ett eget boende. Det förekommer till och med att folk spekulerar i nya bostadsrätter. Kunden säljer sedan lägenheten före inflyttningen, och får ofta en liten vinst, säger Margaretha Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!