50-talshus ekonomiskt att renovera varsamt

1950-talsbostäder renoveras ibland lite ovarsamt. Gedigna ekportar byts mot nya i aluminium och platsbyggda kökssnickerier i massivt trä byts mot nya i spånskivor. Varför?

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-08-28 06:26

Om det beror på ointresse, okunskap eller en schablonmässig inställning att det blir billigare att byta allt på en gång ska vara osagt.

Men det finns de som hävdar att det inte bara finns estetiska värden att bevara. Den varsamma renoveringen blir också den mest ekonomiska.

Det har talats mycket om byggnadsvård och bevarande av gamla hus. Automatiskt tänker man oftast på hundraåriga eller äldre hus med glasverandor, breda golvtiljor och snickarglädje. Det är den bebyggelsen som behövt renovering och som i vissa fall gått hårt åt när moderna krav på boende inte passat i den gamla mallen.

I skymundan

Bevarande av yngre bebyggelse har kommit lite i skymundan. Kanske av det enkla skälet att den är yngre och inte blivit aktuell att renovera förrän på senare år.

-- När man börjat ge sig på ombyggnad av 50-talet bostäder händer det ofta för mycket. Man slänger ut barnet med badvattnet, säger Ingela Blomberg.

Hon är arkitekt på KTH (Tekniska högskolan i Stockholm) och har i många år arbetat med forskning kring förnyelse av bostadshus. Nu har hon skrivit en bok om förnyelse av 50-talsbostäder med titeln "Varsamt & Sparsamt" (Formas).

-- När man renoverar riktigt gamla hus måste man många gånger göra stora ingrepp eftersom det till exempel inte fanns några badrum i dessa hus. Men 50-talshusen är redan så bra från början att man inte egentligen behöver göra så stora förändringar, säger hon.

Gedigna material

-- Vissa tekniska brister finns och måste åtgärdas men mycket görs i onödan.

Så vad är värt att respektera och bevara?

-- Det är inte ett bevarande för bevarandets skull. Man måste titta på vad som är bra och vad som brister. Ofta behöver man byta till exempel till engreppsblandare i kök och badrum och kanske installera hissar. Men i grunden är det bra gedigna material i kökssnickerier, fönster och dörrar, som kanske inte alls behöver bytas ut helt utan bara få lite nya ytskikt.

För många fastighetsvärdar är det ett nytt sätt att tänka, men Ingela Blomberg menar också att varsam renovering också kan vara det mest sparsamma både på kort och lång sikt.

-- Det är en myt att allt som är hantverksmässigt är dyrare. Man ser till exempel i dag många bostadsföretag som bytte sina ekportar mot stål eller aluminium för tio år sedan men som börjar byta tillbaka nu.

-- Ekportarna har en otroligt hög kvalitet och måste nästan aktivt misshandlas för att gå sönder. Däremot kan de behöva nya ytskikt ibland.

Vilket naturligtvis är billigare än att byta hela den "underhållsfria" porten vart tionde år.

Hög trivsel

Bostadsområden som byggdes i mitten av 1900-talet har många fördelar även förutom den höga kvaliteten i materialen. De planerades omsorgsfullt för att de boende skulle trivas och ha det bekvämt. Service och aktivitetsanläggningar planerades in i området, och naturen lämnades till stora delar orörd för att områdena skulle bli gröna och trivsamma. När de var nybyggda flyttade många barnfamiljer ut till områdena och man bodde betydligt trängre än vad som är vanligt i dag. Det har medfört att butiker och serviceinrättningar har färre kunder och kanske måste flytta. Däremot ligger områdena som byggdes på 40- och 50-talen ofta ganska centralt.

När de byggdes låg de utanför städerna, men i dag när städerna blivit större ligger den här bebyggelsen ofta på ett behagligt avstånd från stadskärnan.

-- Det här är ofta inga spektakulära områden som det skrivits om i några blanka magasin, men de boende brukar trivas väldigt bra och bo kvar länge.

-- Man har helt enkelt inte talat så högt om hur trevligt det är att bo här förrän det börjar hotas.

Ingela Blomberg som länge studerat utvecklingsarbeten och förnyelse av olika bostadsområden runt om i landet tycker sig trots allt se en trend mot varsammare renoveringar.

-- Det som slagit oss är att företag som byggde om ganska våldsamt för tio år sedan beter sig mer respektfullt i dag. Men däremot har jag aldrig sett ett exempel på motsatsen, vilket ju borde tyda på att det faktiskt lönar sig att vara varsam både i ett kortare och ett längre perspektiv.

-- Det finns ju inget som tyder på att dessa hus som stått i 50 år inte skulle kunna stå i 50 till.

50-talshus

ekonomiskt att renovera varsamt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!