Bostadsmarknaden i Linköping är extrem på många sätt. Studenter kan betala upp till 660 000 kronor för en tvåa i Valla, nära universitet och högskola, i juli/augusti. Två månader senare kan en lägenhet, med exakt samma planlösning i huset bredvid, säljas för 500 000 kronor.
-- Priserna trissas upp när studenterna anländer. Men efter en tid brukar det bli det mer sansade budgivningar, säger Margaretha Samuelsson, som är bostadsrättsmäklare på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.
I Ekholmen ligger priserna på bostadsrätter fortfarande på en hög nivå. Här köper äldre personer, som tidigare bott i villa, en lägenhet. De som säljer får i regel en hög reavinst, och genom att köpa en dyr bostad kan reavinstbeskattningen, eller en del av den, skjutas upp.
-- Det här är en köpstark kundkrets som gärna betalar en högre insats. Det innebär att priserna stiger.
Höghusen i Ekholmen är populära. Nära till centrum och butiker, bank och apotek. Vårdcentral och äldreboende. I husen finns hiss, vilket framför allt uppskattas av äldre.
Efter stambytet med nya kaklade badrum i bostadsrätterna i Johannelund har priserna gått upp. Men även om man renoverar själv ger det ofta bra utdelning, med bättre betalt för lägenheten. En tvåa på Munkhagsgatan såldes nyligen för 385 000 kronor. För några år sedan kostade bostaden, som liknade ett "råttbo", 105 000 kronor. I hyran, som höjts med 100 kronor i månaden, ingår bredband.
-- Lägenheten var mycket fint renoverad. Om man gör en smakfull renovering som tilltalar en större kundkrets får man i regel tillbaka pengarna med råge, anser Margaretha Samuelsson.
Rejäla prisuppgångar har skett även i Skäggetorp, ett bostadsområde som tidigare inte var speciellt attraktivt. Vindsvåningar på två rum och kök kan kosta mellan 250 000 och 300 000 kronor. En markfyra gick nyligen för drygt en halv miljon kronor.
Däremot har bostadsrätterna i Kungsberget, på Nya Tanneforsvägen, inte riktigt hängt med i prisutvecklingen. Men här är priserna redan höga, en tvåa har exempelvis gått upp med 150 000 kronor till 350 000 kronor på tre år. Ett prisryck har i stället skett på Lindengatan och Axgränd i Tannefors. En tvåa med månadsavgiften 2 100 kronor på Lindengatan har exempelvis sålts för drygt en halv miljon kronor.
-- Det här är 40-talsföreningar som nu gjort stambyten. Lägenheterna har fräschats upp med bland annat nya kaklade badrum. Men priserna på bostadsrätter är i allmänhet höga i Tannefors, eftersom området ligger nära centrum, säger Margaretha Samuelsson.
I Gottfridsberg och Valla fortsätter priserna att gå upp. Bostadsområdena är mycket attraktiva, inte minst för studenter. I Norrsvängen finns mysiga vindsvåningar, och en etta på 45 kvadratmeter såldes nyligen för 420 000 kronor. Det är ungefär lika mycket som en tvåa normalt kostar i området.
I HSB Fortet, där lägenheter på Valkebogatan, Ombergsgatan och Alvastragatan ingår, kan en vindvåning kosta en halv miljon kronor. HSB Ollonborren på Bjälbogatan har låg avgift, med hushållselen inkluderad i hyran. Här kostar en trea omkring 675 000 kronor, eller mer. Även på Kagagatan är det tryck efter bostäder, men här varierar priset beroende på var i husen lägenheten ligger, eftersom hiss saknas På Syréngatan i Valla såldes en totalrenoverad tvåa för 600 000 kronor, normalpriset ligger annars på cirka 425 000 kronor.
Toppnoteringen i Gottfridsberg är en miljon kronor för en fyra. Bostaden har öppen spis och utsikt mot Roxen. Eftersom det inte finns många treor och fyror i området är lägenheterna mycket intressanta när de kommer ut på marknaden.
I Vasastan är intresset som vanligt stort, och många söker där en bostad. På Götgatan har en tvåa sålts för drygt 400 000 kronor, men det är ingen hög omsättning på lägenheter, och därför är det svårt att sätta en medelpris. På Vasavägen, där det bara finns ettor och tvåor, är det framför allt populärt för studenter och ungdomar att bo. Den dyraste bostaden såldes för 415 000 kronor.
I Tallboda varierar priserna för en bostadsrätt, beroende på när husen byggdes. BRF Tallkronan, som byggdes av Riksbyggen för 20 år sedan, består av radhus på Sidvindsvägen och Medvindsvägen. Månadshyran ligger på cirka 4 000 kronor, och insatser på mellan 800 000 och 900 000 kronor är inte ovanligt. Ett stenkast från Tallkronan ligger Gränsliden och Fönvindsvägen, med en blandning av radhus och flerbostadshus. Här är månadsavgiften för ett radhus drygt 6 000 kronor, och insatsen ligger på cirka 200 000 kronor.
Det har blivit dyrt att bo utanför stan. I ytterområden som Linghem, Ljungsbro och Vikingstad stiger bostadspriserna. I Linghem kostar en radhusfyra cirka 500 000 kronor, för två år sedan var priset runt 300 000 kronor. Bra service, skolor och framför allt tågpendeln med utmärkta förbindelser till Linköping och Norrköping har gjort orten attraktiv.
Omsättningen på bostadsrätter var stor förra året. Samtidigt fanns en brist på treor.
-- Efterfrågan på treor och större lägenheter är stor. Den som bor i en trea och vill sälja får bra betalt, säger hon.
När priset på bostadsrätter ökar väljer allt fler att anlita en mäklare. På visningarna kan 20, 30 personer komma, framför allt när attraktiva bostäder ska säljas i innerstan.
-- Det är fortsatt brist på lägenheter, trots att det byggs en del nya bostadsrätter. Men det är äldre lägenheter i stabila föreningar och låga avgifter som efterfrågas. Många tycker det är för dyra insatser i de nyproducerade bostadsrätterna, säger Margaretha Samuelsson.
I Linköping finns drygt 10 000 bostadsrätter, som drivs av HSB, Riksbyggen och privata föreningar.