* Pellets tillverkas av sågspån, bark och annat spill från sågverk och annan träindustri. Råvaran pressas samman till cylindrar som är mellan sex och åtta millimeter i diameter.
* En kubikmeter väger cirka 700 kg. Två ton pellets har samma energiinnehåll som en kubikmeter olja eller 8 000 kWh el. Ett genomsnittshus, som behöver 21 000 kWh energi för uppvärmning och varmvatten, förbrukar fem-sex ton pellets per år.
* För att byta från olja till pellets räcker det i de flesta fall med att byta brännare på pannan. Pelletsbrännaren monteras på samma sätt som oljebrännaren. Den som vill minimera underhållet väljer en helautomatisk panna med tillhörande pelletsförråd.
* För hus med direktverkande el finns pelletskaminer. Kaminens effekt kan anpassas till husets behov och i dag finns kaminer som kan svara för 70 procent av värmebehovet. Bränslet matas automatiskt in i kaminen.
* Pellets bidrar inte till växthuseffekten. Eldar du pellets i en pelletspanna eller en pelletskamin kan du vara ganska säker på att utsläppen av kolväten, stoft och partiklar ligger mycket under gränsvärdena.
* Pellets är generellt det billigaste uppvärmningsalternativet frånsett ved. Jämfört med bergvärme så utgör pelletsuppvärmningen 88 procent av kostnaderna och jämfört med fjärrvärme cirka 81 procent, enligt Energimyndigheten.
* Pelletspannan kräver el för att kunna fungera, något som gör dig sårbar om du skulle drabbas av ett längre elavbrott. I många fall kan dock elbehovet täckas med batteridriven nödströmsutrustning som omvandlar strömmen från ett vanligt bilbatteri.
* Pelletspannan kräver underhåll och det är viktigt att aska ur så ofta som tillverkaren rekommenderar. I moderna pannor behöver man bara aska ur några gånger per år.
* Energimyndigheten anser att pellets är en utmärkt huvudlösning som kan kompletteras med solfångare. Solvärmen kan förse hushållet med merparten av tappvarmvatten under sommaren och bidra till uppvärmningen vår och höst.
* En pelletsbrännare kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor. En komplett pelletspanna för automatisk eldning kostar 50 000-70 000 kronor. Är den därtill försedd med automatisk sotning och askutmatning ligger priset på cirka 80 000 kronor.
* Kvaliteten på pellets skiljer sig mellan olika fabrikat. Enligt en test som Testlab på Energimyndigheten gjort uppfyller de flesta gällande krav med god marginal. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund gick nyligen ut med och rekommenderade pellets från Neova, som bland annat tillverkas i Forsnäs utanför Österbymo.
Källor: Energimyndigheten och Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund