Allt fler överger villaoljan

När olja och el blir dyrare ökar intresset för andra energislag, bland annat solfångare.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-11-18 06:30

Länsstyrelsen i Östergötland söker nu mer pengar från Boverket, efter att man gett ut bidrag på totalt 1,5 miljoner kronor till solfångare sedan starten den 1 juni 2000.

5 miljoner kvar

-- Pengarna är tillfällig slut. Men Boverket har 5 miljoner kronor kvar, så det är inga problem för nya sökande att få bidrag, säger Solbjörg Lundestad-Carlberg på länsstyrelsen.

Hittills har länsstyrelsen behandlat 216 ärenden om solfångare i länet.

-- Vi skulle önska att fler söker bidrag. Men det tar tid för folk att bestämma sig. Det är fler som ringer hit och vill ha information om solfångare än som söker bidrag.

Solbjörg Lundestad-Carlberg säger att inte alla vet om att bidragen finns. Det kan också vara tvärtom. Energibidrag som försvann för två år sedan ringer folk om fortfarande.

Bidraget kvar i tre år

-- Vi har märkt en liten ökning av ärenden om solfångare under sista året, och det är jättebra. Enligt ett förslag i budgetpropositionen kommer också bidraget att finnas kvar i ytterligare tre år, fram till år 2007, säger hon.

En husägare kan få ett maxbelopp på 7 500 kronor för solfångare. Bidragssumman beror på vilken värmeeffekt som solfångaren ger. Totalkostnaden för en solfångare med installation ligger på mellan 20 000 och 40 000 kronor, beroende på storlek och prestanda.

mer flis till solfångare

kar inte bry sig. De kanske funderar på att snart flytta, och vill inte dra på sig några stora kostnader. Men det är fler som behåller oljeuppvärmning på landsbygden än i stan, där fjärrvärmen tar över allt mer, säger Ulf Bergström.

Tuff konkurrens

Owe Johnson, som driver Oljecentrum i Linköping, ett privat bolag med säte i Ljungsbro, tror att totalmarknaden för eldningsolja gått ner med 20 procent under det senaste året.

-- Omsättningen har kanske inte förändrats så mycket. Den ligger på ungefär samma nivå som när jag startade företaget. Så det är inte mycket att skryta över. Det är en tuff konkurrens på marknaden, men än så länge är jag kvar. Men det blir inte många kronor i förtjänst, tillägger han.

Owe Johnson startade oljeföretaget 1972, och när han nästa år fyller 65 år anser han att det nog är dags att stänga butiken.

-- Jag har två söner, men de är inte intresserade av att ta över verksamheten. Och det kanske är lika bra.

För tre år sedan kostade en kubikmeter olja omkring 5 500 kronor. Sedan dess har priserna bara gått upp, och för en vecka sedan kostade en kubik olja nära 9 000 kronor. Därefter har oljan blivit något billigare, bland annat genom att dollarn försvagats mot kronan.

Prutmån finns

-- Jag förstår villaägare som går över från olja till fjärrvärme. I en normalvilla går det åt nästan tre kubikmeter olja per år, och det gör 25 000 kronor i bara uppvärmningskostnader.

Eftersom konkurrensen är hård kan kunder som vill ha stora leveranser ofta pruta på priset. Riktpriset, som för närvarande är omkring 8 600 kronor, går att få ner med några hundralappar. Owe Johnson tror att försäljningen av olja kan öka något nästa år, när lantbrukare får sänkt skatt på dieseln.

-- Men vi i oljebranschen jobbar i motvind. Det är inte lätt att sälja olja när den hela tiden bara blir dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!