-- Framför allt är det unga barnfamiljer som installerar larm i samband med sitt första husköp. Det är en förebyggande åtgärd som nästan har blivit lika vanlig som att teckna hemförsäkring, säger Jonas Gudmunds, som är marknadschef på Trygga Hem.
Efterfrågan på hemlarm har ökat kraftigt i år, och en förklaring är att produkterna blivit billigare och fått fler och bättre funktioner. Enligt en uppskattning har sju procent av alla villor larm.
-- Förr investerade villaägaren främst i nya lås när man ville höja säkerhetsnivån. I dag väljer man att installera ett larm för ungefär samma kostnad. Och installationen är enkel och klaras i de flesta fall av villaägaren själv.
Dagens larm har fler funktioner än tidigare och kan larma för både överfall, brand och inbrott. Det går också att få speciellt anpassade detektorer som inte aktiveras av husdjur.
-- En ny trend är att larmet installeras redan när huset köps. Snittåldern på kunderna har också sjunkit. För två år sedan var snittåldern 50 år, och i år är den 44 år.
För tio år sedan kostade trådlösa hemlarm mellan 15 000 och 20 000 kronor. I dag finns larm från 6 000 kronor, och uppåt, beroende på vilka avancerade funktioner som villaägaren önskar.
-- Förr förekom många falsklarm, men nu finns exempelvis husdjursdetektorer som sållar bort allt som väger upp till 36 kilo. Flera av barnsjukdomarna är också borta. Tidigare fick man byta batterier i detektorerna en gång i månaden. Nu fungerar de i tre år.
Moderna larm är kopplade till mobiltelefonen, och med ett högtalarsystem i huset kan du enkelt avlyssna om det är en inbrottstjuv eller någon familjemedlem som är i huset när larmet går.
Jonas Gudmunds anser att 80 procent av skyddet sitter i larmdekalen som monteras på huset. Skylten som visar att det finns ett larm monterat i huset avskräcker tjuven från att göra inbrott.
-- I större städer som Linköping har 75 procent av villaägare med larm ett anslutet system till väktare. I mindre städer är det tvärtom. Där anser man att trådlösa system är bäst. Det handlar också mycket om det finns grannsamverkan eller inte i bostadsområdet.
Under perioden januari - september ökade Trygg Hem försäljningen av hemsäkerhetsprodukter med drygt 200 procent. Enligt en undersökning sker 299 av 300 inbrott i hem som inte är larmade.