Än har vi råd med våra bolån

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-06-16 00:00

Den låga boräntan gör att hushållen i Linköping har råd med sina dyra husköp. Men marginal-erna krymper.

Hushållen får det allt kärvare att klara boendet. I Linköping och Norrköping har husköpkraften minskat sedan i vintras, enligt den norm som Föreningssparbanken fastställt.

-- Hushållen i Linköping har precis råd med sitt boende, säger Cecilia Hermansson, som är ansvarig för Boindex på Föreningssparbanken.

Kraftig uppgång

Priserna på småhus har gått upp kraftigt i Linköping under de senaste åren. Tack vare låga boräntor klarar hushållen av boendet än så länge.

På ett år har medianpriset på småhus i Linköping gått upp med drygt 100 000 kronor till 1 713 000 kronor (första kvartalet i år).

Boräntorna har under samma tid gått ner med 0,7 procent, samtidigt som hushållens inkomster har ökat med 14 000 kronor till 511 325 kronor. Det här gör att hushållen klarar den inkomst som krävs för att klara boendet. Enligt normen ligger den på 486 197 kronor. Men det är på marginalen.

Normen för att klara husköpet är att bolånekostnaderna, räntor och amorteringar, inte får överstiga 15 procent av arbetsinkomsten före skatt. Boindex i Linköping är 105,2 (föregående kvartal 108,3), alltså strax över normen.

Låga boräntor

Ett småhus som kostar 1,7 miljoner kronor och räntan 3,4 procent ger en räntekostnad per månad på 6 077 kronor, nära 200 kronor mer i månaden än föregående kvartal.

-- Jag är inte oroad över ränteutvecklingen. Boräntorna kommer troligen att ligga kvar på den här låga nivån i ett eller två år. Det som bekymrar mest är inkomstutvecklingen. Vi behöver tillväxt och sysselsättning i Sverige, säger Cecilia Hermansson.

Även i Norrköping har husköpkraften försämrats något. Med en boindex på 125,8 (128,9 föregående kvartal) har hushållen i Norrköping mer kvar i plånboken än i Linköping när räntorna är betalda.

Medianpriset för ett småhus i Norrköping är 1,3 miljoner kronor, en uppgång med 50 000 kronor under det senaste kvartalet. För att hushållen ska klara av sina bolånekostnader krävs en årlig inkomst på 371 000 kronor. Medianinkomsten i Norrköping är 467 000 kronor.

-- Den fjärde storstadsregionen har en bra tillväxt. Jag tror att huspriserna fortsätter att gå upp. Om räntan exempelvis går upp med en procent kommer det inte att dämpa prisutvecklingen i regionen, säger Cecilia Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!