Sotning innebär en rengöring av eldstaden/anläggningen som genomförs för att anläggningen ska fungera så bra som möjligt och för att förebygga brand.
Kravet på rengöring/sotning gäller för:
1)Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor
2)Köksspisar, ugnar och andra jämförbara eldstäder
3)Lokaleldstäder. Eldstäder som används för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd, till exempel braskamin, kakelugn och öppen spis.
Respektive kommun bestämmer själva hur ofta sotning behöver genomföras, men statens räddningsverk (numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har gett ut rekommendationer om lämpliga intervall.
Det är kommunen som är ansvarig för att sotning utförs. Kommunen kan göra det i egen regi eller lägga ut det på entreprenad. Fastighetsägaren har också möjlighet att söka dispens för så kallad egensotning, att få sota själv.
En brandskyddskontroll är en brandteknisk kontroll av eldstäder med tillhörande skorstenskanaler. En teknikerutbildad sotare tittar på om det finns risk för brandfara, om det uppkommit några sprickor, temperaturförhållanden till angränsande delar som väggar och tak. I huvudsak kontrolleras att anläggningen överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.
Räddningsverket har bestämt att de tre kontrollintervallen två år, fyra år eller åtta år ska tillämpas beroende av anläggningstyp. Lokaleldstäder som bara används för så kallad trivseleldning (vedåtgången uppgår till maximalt två kubikmeter per år) har det längsta kontrollintervallet, åtta år. Övriga fastbränsleeldade anläggningar ska kontrolleras vartannat år medan olje- och gaseldade anläggningar har kontrollintervallet fyra år.
Kontrollen får endast utföras av en teknikerutbildad sotare och även här är det kommunen som har ansvaret för att kontrollen utförs. Kommunen kan göra det i egen regi eller lägga ut det på entreprenad. Fastighetsägaren får alltså inte utföra brandskyddskontroll på egen hand.
Man söker dispens för egensotning hos sin kommun. Dispens ska endast beviljas om sotning kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Det är kommunen som avgör om fastighetsägaren har tillräcklig kompetens för att få utföra sotning själv.
Om kommunen avslår en ansökan om egensotning kan beslutet överklagas till länsstyrelsen och allmän förvaltningsdomstol.
Om brandskyddskontrollen inte utförs vid de intervaller som är bestämt eller om eldstaden inte godkänns vid kontrollen kan fastighetsägaren få nyttjandeförbud, även kallad eldningsförbud, för eldstaden.
Du vet väl att du numera kan ansöka om rot-avdrag för sotning? Även arbetskostnad för reparation, ombyggnad och tillbyggnad av skorsten ger rätt till skattereduktion.
Källor: Statens räddningsverks föreskrifter om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll, (SRVFS 2005:9).
Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund