Åttalängad skånegård unik i Sverige

Enligt legenden tog arkitekten upp en rova från åkern och skar ut den första modellen till gården. Den sextonkantiga gården Södra Björstorp är unik i sitt slag i Sverige.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-06-28 00:00

Tre- och fyrlängade gårdar är inget ovanligt i Skåne. Med en helt innesluten innergård stängde man ute inte bara löst folk som luffare och banditer, utan även blåsten som inte är ovanlig plåga på de skånska slätterna.

Södra Björstorp är något helt annat. Innergården omgärdas av åtta längor i stället för fyra, och mellan dessa fogar triangelformade tårtbitar ihop dem till en helhet. Utvändigt har huset alltså sexton kanter. Dessutom ligger gården i en sluttning med en suterränglösning som ger ena sidan av gården två våningsplan.

På håll ser det lite märkligt ut när gården dyker upp bakom en kulle. Att jag aldrig sett något liknande förr är dock inget märkligt.

- Vad jag vet finns ingen annan gård med samma arkitektur i Sverige, säger Tuula Sjöholm, som bor här tillsammans med maken och sonens familj.

Fler flyttar int

Ytterligare en son och en dotter är på väg att flytta in med familjer. Utrymmet är ingen bristvara.

- Jag tror vi har cirka 30 rum, men det beror på vad man räknar som rum, säger Tuula.

Att alla rum ligger i fil, låter kanske tjusigt. Men det skapar en del övrigt att önska för ett modernt familjeboende.

- Det är ju svårt att ha sitt sovrum i fil med alla andra rum, men som tur är byggdes några sovrum på vinden på 60-talet. Det hade vi inte fått göra i dag.

Numera är Södra Björstorp nämligen byggnadsminne, vilket ger gården i stort sett samma skyddsvärde som mer kända Glimmingehus. Men också skapar en del komplikationer för en familj som ska bo här.

- Vi måste alltid fråga om lov när vi ska renovera. Till exempel kan vi inte byta ut fönstren hur som helst, även om ett sådant här hus läcker som ett såll vintertid, berättar Tuula.

Jordvärmeslingor utlagda i fälten utanför förser huset med värme vintertid, men ett hus byggt i slutet av 1700-talet håller inte samma värme som ett modernt.

Inspirerad av borg

Södra Björstorp är byggt 1771-1775, även om gården har en betydligt längre historia. Innan den åttakantiga gården byggdes stod här ett vanligt trelängat korsvirkeshus. Mikael G:Son Malmström och Anna Maja Hjort som köpte säteriet 1771 ville bygga ett ståndsmässigt hus. Parets son studerade arkitektur vid konstakademin i Köpenhamn och ritade gården med inspiration från Amalienborgs åttakantiga torg och Fredensborg, som ursprungligen hade en åttakantig konstruktion.

- Legenden säger att sonen plockade upp en rova från åkern och skar ut den första modellen med kniv, berättar Tuula Sjöholm.

Lämnar vidare

Själv kom hon hit från Finland som sexåring. Hennes pappa hade dött i kriget och mamman som reste till Sverige för att hjälpa till med finska krigsbarn fick kontakt med det barnlösa paret som bodde på Södra Björstorp och sedermera kom att bli Tuulas svenska föräldrar.

- Jag är väldigt tacksam för att jag har fått ta över gården här. Det här är något man tar hand om och sedan lämnar vidare till nästa generation.

Genom historien är det bara två söner som stått som arvtagare till gården, alla andra som ärvt har varit döttrar. Starka kvinnor som förvaltat och lämnat den åttalängade gården vidare till nästa generation.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!