- Marknaden för luftavfuktare har växt i samma takt som villaägarna slängt ut sina gamla oljepannor och installerat bergvärme och fjärrvärme. Apparaterna är ett bra sätt att förhindra fukt i källaren, säger Anders Odell, som är handläggare på Energimyndighetens Testlab.
I undersökningen har elva luftavfuktare testats i laboratorium där apparaterna varit på i ett dygn. Luftfuktigheten har hela tiden varit den samma.
Alla de testade luftavfuktarna fungerar i rumstemperatur, men det är stora skillnader i effektivitet och kapacitet. Vid 90 procent relativ luftfuktighet och 22 grader klarar de bästa kylavfuktarna, Woods Basic ED50-BA och Mitsubishi Electric MJ-E16VX-S1, mer än 2,5 liter vatten per kilowattimme, medan de minst effektiva modellerna, Vortice Deumido 20 och Bosch PAD 12000 klarar 1,6 respektive 1,7 liter.
Två luftavfuktare, Woods Basic ED50-BA och Vortice Deumido 20, slutade att fungera vid plus 5 grader.
Testet visar att det finns stora skillnader när det gäller effektivitet, avfuktning och energiförbrukning per dygn. Dessutom kan samma luftavfuktare fungera olika bra i olika miljöer. Därför bör konsumenten jämföra luftavfuktarna vid den temperatur och luftfuktighet som bäst motsvarar den plats där den ska användas.
- Resultatet visar att luftavfuktarna blivit energisnålare och effektivare sedan förra testomgången. Men det är en stor prisskillnad mellan den billigaste och dyraste apparaten. Eftersom det är en stor konkurrens på marknaden tror jag att priserna kommer att pressas framöver, säger Anders Odell.
En luftavfuktare kan ha flera olika användningsområden. Avfuktning av krypgrunder, spara energi i sommarstugan och tvättorkning. Jämfört med en kondenstorktumlare (energiklass C) blir det exempelvis billigare att använda en avfuktare, även om torktiden blir längre. Många hus har krypgrund som ventileras med utomhusluft. Under sommaren då den varma luften kondenserar när den kommer in under den kalla grunden kan husen drabbas av fuktproblem. En av de testade luftavfuktarna, Munters HomeDry, är speciellt anpassad för att användas i krypgrunder.
Läs mer om testet på Energimyndighetens hemsida, www.energimyndigheten.se