Bästa böckerna för trädgårdsentusiasten

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-01-20 00:00

Snart är det dags att kolla igenom fröförrådet och beställa nytt.Jag brukar inte vara ute i så god tid och får därför ofta vänta förlänge på fröerna. Fast rätt många sorter finns ju faktiskt i vanligabutiker.

Vartenda år bråkar vi om hur tidigt man ska så. Jag har mestbråttom. Gud nåde mig om jag sår en ärta så tidigt att den inte gror.

Ärligt talat brukar jag undvika ärtor, och bönor.

Jag håller mig till sådant som jag klarar av, broccoli exempelvis.

Visste ni förresten att man kan så på hösten? Det skriver Lena Israelsson om i sin underbara bok "Köksträdgården" .

I slutet av oktober gör man i ordning landet och sår morot,palsternacka, persilja, svartrot, haverrot, rättika, rädisa ellerspenat, allt enligt en 150 år gammal handledning. Lena Israelssontillägger att ringblommor, dill och sallat också kan sås på hösten,innan tjälen slagit till.

Jag kom att tänka på det rådet häromdagen när vintern lyste med sin frånvaro och vädret mest påminde om en marsdag.

När man höstsår är det inte meningen att fröna ska gro, bara att deska komma i jorden snabbare så att de kommer igång tidigare på våren.

I år går det kanske att så mitt i den så kallade vintern?

Om man vill odla mat finns inte någon bättre mentor än den tjocka,maffiga "Köksträdgården". Jag gick med i en bokklubb enbart för attkomma över den.

Min andra favoritbok är Ulla Molins "Leva med trädgård" (Wiken). I den beskriver den legendariska trädgårdsarkitekten hur hon gör om två av sina egna trädgårdar i Skåne.

Ulla Molin presenterar ett helt nytt sätt att tänka om trädgård,åtminstone var det nytt för mig när jag först läste boken. Hon använderväxterna som en konstnär använder målarfärger. Och hon ger tips omarter som var helt nya för mig.

Det finns ingen annan trädgårdsbok som jag så gärna återvänder till.Kanske beror det på att Ulla Molin så inspirerande berättar om hur mankan använda marktäckare i sin trädgård.

Hasselört och myskmadra är sedan länge mina favoriter. Varken brun taggpimpinell eller krypkotula har jag provat än.

Ulla Molin lärde mig att tänka på trädgården som olika rum. Honlärde mig att måla och möblera med växterna. Så här i efterhand ångrarjag att jag inte satsade mer på träd, buskar, plank och spaljéer då förtjugo år sedan. Jag kanske till och med hade kunnat sänka ned något"rum".

I stället lade jag all kraft på marktäckare och rabatter. Och på köksträdgården.

Tyvärr är "Leva med trädgård" svår att få tag på, även påantikvariat. Enligt uppgift finns en faksimilutgåva utgiven på Cikadabokförlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!