-- Villaägare som väljer fjärrvärme är beroende av en leverantör. Det finns alltid risker med företag som har en monopolställning, eftersom du inte kan påverka något, säger regionchef Lars Jonsson på Villaägarna i Östergötland.
Tekniska verken i Linköping har under många år haft en låg fjärrvärmetaxa. Förra året höjdes den fasta avgiften, och den rörliga delen sänktes något. Med en taxehöjning på 4 procent ligger priset i dag på 56,3 öre per kWh.
Men trots att villaägarna i Linköping har länets billigaste fjärrvärme finns inte Tekniska verken längre med bland de tio billigaste fjärrvärmeverken i landet.
Billigast är Luleå Energi med 38,0 öre per kWh, med Bodens Energi (45,7 öre) på andra plats. Dyrast är Fortum Värme i Stockholm med 83,5 är per kWh.
-- Det är stora skillnader på fjärrvärmetaxor i landet, och det beror bland annat på vilka bränslen företagen använder.
Ett fjärrvärmeverk som använder spillvärme har exempelvis mycket lägre produktionskostnader än ett verk som eldar med sopor. En annan faktor är hur tätt de anslutna husen står. Med hög leverans av hetvatten per meter ledningsrör blir kostnaderna för distributionen läg-re. Viktigt i sammanhanget är också vilka krav fjärrvärmeföretagen har på avkastningen.
I Motala har Vattenfall AB höjt taxan med 10 procent till 75,3 öre per kWh på ett år. En villaägare som förbrukar 20 000 kWh per år i Motala betalar drygt 15 000 kronor för uppvärmningen. I Linköping är kostnaden 11 260 kronor.
Men Tekniska verken använder två taxor, en i Linköping och en i Borensberg. Villaägaren i Borensberg betalar 65,0 öre per kWh, en höjning med 4 procent, eller 13 000 kronor under ett år.
Sydkraft Öst Värme AB i Norrköping har höjt taxan med 9 procent till 60,1 öre, medan taxehöjningen för kunderna i Mjölby (Mjölby-Svartådalen Energi) får betala 61,0 öre per kWh (upp 4 procent).
I Åtvidaberg (Vattenfall) och Vadstena (Rindi Energi AB) är fjärrvärmetaxan oförändrad på 69,4 respektive 68,6 öre per kWh.
I länet finns bara en kommun, Finspång, som sänkt taxan, från 58,0 till 57,5 öre per kWh.
Villaägarnas Riksförbund, som gjort undersökningen om fjärrvärmeföretagens taxor för 2003 och 2004, anser att konsumenten har en mycket svag ställning i förhållande till leverantören.
-- Vi vill gärna se att konsumenterna får ett starkare skydd, säger Lars Jonsson.
För att stärka konsumenternas ställning vill Villaägarna att fjärrvärmekunder ska ges möjlighet att enkelt få sina klagomål mot priser och andra leveransvillkor prövade, som hos Allmänna reklamationsnämnden. En sådan prövningsinstans finns inte i dag för tvister mellan fjärrvärmeleverantörer och konsumenter.