Bo i kapsel

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-12-14 00:00

Vi har bestämt träff med Mr Kinoshita på Capsule Hotel Sauna Fontaine Akasaka i stadsdelen Akasaka som, åtminstone när det gäller nattliv, shopping, gallerier och krogar, är ett av tolvmiljonstaden Tokyos populäraste områden.

Hotellet, som tar mellan två och tre hundra kronor för en natt i en kapsel, visar sig ligga i en hörnfastighet och vara utmärkt med röd och blå text. På båda sidor om entrén finns låsbara, myntaktiverade paraplyparkeringar. Regnskydden är inte välkomna på hotellet.

På insidan upplyser en skylt om att vi bör befria oss från våra skodon och placera dem i särskilda skoboxar. "Please take off Your shoes" står det. I utbyte erbjuds vi tofflor och i stället för ytterkläderna tillhandahålls japanska morgonrockar.

Inga "skumma typer"

Mr Kinoshita tar emot i vit skjorta och slips och visar oss runt i hotellets reception där den stora nyckeltavlan har en central plats. Ytterligare en skylt talar om att skumma typer inte göre sig besvär på kapselhotellet.

Vi tar hissen upp till femte våningen för att inspektera dessa minimala sovboxar. En korridor visar sig bestå av två tvåvåningsrader med sexton kapselboxar i varje. Boxarna, som är gjutna i turkos hårdplast, är verkligen små och absolut ingenting för personer med cellskräck.

- Vi har totalt tvåhundra stycken kapslar och de är två meter långa, en meter höga och en meter breda, upplyser vår ciceron. Lättast tar man sig in genom att använda stegen här intill, säger han och kravlar in.

På plats demonstreras tv:n i taket, väckarklockan, radion och gardinen, som ger gästen en slags avskildhet. Fast man är ju aldrig längre än några centimeter från grannarna och dem som passerar i korridoren.

Affärsmän och backpackers

Sängen är bäddad med vita fräscha lakan och vitt påstäcke. Kudden har vitt örngott, men känns väldigt platt.

Enligt värden har hotellet god beläggning, såväl när det gäller sovkapslarna som bastun.

- Hit kommer framför allt affärsmän som inte vill lägga ned flera tusen på ett vanligt hotellrum när de ändå är här bara i affärer. Hit kommer också folk som behöver vila ett tag eller bada bastu och de som efter en natt på stan missat sista tåget hem. Vi har också backpackers som vill leva billigt.

Toaletter och duschar delas med övriga gäster och det är väl, som en gäst uttrycker det, inte konstigare än att dela dusch i till exempel sporthallar. Det bör kanske sägas att de flesta kapselhotellen endast är öppna för män.

Tillbaka vid receptionen demonstrerar herr Kinoshita tv-övervakningen i korridorerna.

Han säger att man är mycket noga med tryggheten och att man inte tar emot gäster som på något sätt verkar skumma eller opålitliga.

- Det ska vara säkert att bo hos oss.

Vi pekar på några pappersark på väggen som ser ut som diplom och får veta att det är utmärkelser hotellet fått för sin verksamhet.

Japans och världens första kapselhotell, Capsula Inn Osaka, öppnades i Osaka redan 1979.

Ensamma om konceptet

Det fanns säkert de som trodde att idén skulle spridas över jordkloten, fast än i dag är nog Japan fortfarande rätt ensamma om konceptet.

Hotellen, som brukar förfoga över mellan femtio och sjuhundra rum, tar som sagt endast emot män. Det finns dock enstaka anläggningar med herr- och damavdelningar och hotell som välkomnar kvinnor på i varje fall helgerna.

Kvinnor är däremot mer än välkomna på Tokyos omåttligt populära "Kärlekshotell". I hålligångområdet Shibuya är det särskilt gott om dessa kärleksnästen. De brukar ha engelska namn som till exempel Princess, Charm eller Chrystal.

Hotellen anlitas av allehanda kärlekspar som vill ha en stund för sig själva. Det kan vara föräldrar som inte får vara i fred hemma, det kan vara tonåringar och det kan vara en och annan prostituerad.

Många av hotellen delar ut kondom redan i receptionen vilken ofta inskränker sig till en minimal lucka i väggen. Här finns också menyn som består av en tavla med bilder på de olika rummen. Är bilderna "tända" är rummen lediga. Då är det bara att trycka på knappen för bokning och betala till "handen" i luckan.

Ljudisoleringen i rummen är ofta usel, så gästerna får höra både ett och annat. Rummen är å andra sidan skapligt billiga, eller vad sägs om mellan femhundra och tusen kronor per natt. Billigare blir det om man hyr per timme.

I rummen finns allt från tandkräm och morgonrockar till karaokemaskiner, hjärtformade sängar, spegelväggar, läckra badkar och vuxenfilmer.

Utgången från de ofta fönsterlösa byggnaderna är minst lika diskret som entréerna.

Efter en natt på ett kärlekshotell kanske det kan vara läge för en övernattning på ett Tempelhotell. Ta till exempel Enryakujitemplet i Kyoto som hyr ut rum för under tusingen natten. Här serveras dessutom vegetarisk mat som visst ska vara kanon.

Arne Spångberg

pressvision@hello.se

Östgöta Correspondenten · Torsdag 14 december 2006

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!