Boende ger huset värme

Alla nya bostäder som byggjätten JM projekterat i Valla och Gottfridsberg i Linköping ritas om och byggs energisnålt. I tre radhus i Valla går man en bit längre. Här är målsättningen att bostaden främst ska värmas av de boende själva.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-02-20 00:00

Energihus som standard är JM:s nya koncept för att möta ett klimatanpassat boende. Alla bostäder får bland annat mer välisolerade väggar och energi­snålare fönster, som minskar värmekostnaderna med upp till 35 procent.

Friliggande villor, radhus och lägenheter i Valla och Gottfridsberg började JM projektera redan för drygt ett år sedan, men då inte som energikloka hus. Beslutet att bygga energisnålt, och med hårdare krav än Boverkets nuvarande regler, tog JM i Linköping förra veckan.

- Bostadsprojekten i Valla och Gottfridsberg skulle egentligen ha kommit igång förra året, men alla överklaganden har gjort att projekten försenats. Därför har vi nu en chans att rita om husen så att de anpassas till de nya lågenergikraven. Det innebär att husen kommer att ha system för värmeåtervinning och lägenheterna får individuell varmvattenmätning, säger Mats Karlsson, som är regionchef på JM i Linköping.

Rad- och parhusen som byggs i Valla får en tjockare isolering och energisnålare fönster än i grundversionen. Husen blir tätare, väggisoleringen blir 265 millimeter (215 millimeter i första utförandet) och fönstren får ett U-värde på 1,1 (1,2).

De nya åtgärderna beräknas sänka bostädernas energianvändning från 120 kWh till 75 kWh per kvadratmeter och år. För ett genomsnittshushåll med en bibehållen inomhustemperatur på 22 grader ger det minskade energibehovet en kostnadsbesparing på omkring 2 500 kronor per år.

Energiklokt på köpet

- Vi går alltså ett steg längre än vad Boverket kräver vid nybyggnation. Kostnadsökningen blir marginell, efter­som vi tar igen det på volymerna. Ett tjugotal familjer har redan bokat rad- och parhusen i Valla, och de får då de energikloka husen på köpet.

I Valla ska även testas ett spännande lågenergikoncept i tre radhus, en form av passivhus, där ingen konventionell uppvärmning behövs. Husen förses med ett extra värmande klimatskal, 400 millimeter isolering i väggarna och fönster med U-värde 0,8. Tillsammans med en värmeväxlare i från- och tilluftssystemet kan energianvändningen sänkas till hälften, eller mellan 45 och 55 kWh per kvadratmeter och år.

- Radhusen är inte till salu än. Vi vill gå försiktigt fram och studera olika lösningar. Vår strävan är att radhusen ska se ut som de andra husen i området. Antagligen kommer vi att förbereda husen för andra värmekällor, elvärme eller fjärrvärme, ifall inomhuskomforten inte håller måttet. Vi kommer även efter en försäljning förbehålla oss rätten att göra vissa mätningar, och studera hur huset mår, säger Mats Karlsson.

Max 20 grader inomhus

Han anser att de som bor i sådana här lågenergihus kanske måste tolerera inomhustemperaturer på max 20 grader på vintern när ingen annan värmekälla kopplas in. Husen blir också dyrare att bygga än traditionella radhus, och den lägre energiförbrukningen kan inte kompensera investeringen om inte elpriset höjs kraftigt.

- På lång sikt tror jag att husen blir lönsamma. Många kunder är också intresserade av energi och miljö och vill bo klimatvänligt. Det har vi sett i våra kundundersökningar. I Linköping är vi först med att bygga hus med så här låga energibehov. Vår strävan är att få bygga den här hustypen i större omfattning på Djurgårdsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!