Boendet en stor miljöbov

Uppvärmningen av småhus i Östergötland bidrar till höga utsläpp av koldioxid. Ett genomsnittligt villahushåll i länet släpper ut 2,44 ton koldioxid per år.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-05-30 00:00

Folksam, som tagit fram koldioxidrapporten, erbjuder nu försäkringstagare att klimatkompensera sin egen utsläppsmängd.

- En villa som använder olja som uppvärmning släpper ut mest koldioxid. I miljödebatten handlar det främst om utsläpp från bil- och flygresor, och många tänker inte på att uppvärmningen av det egna huset bidrar i hög grad till miljöförstöringen, säger Hans-Owe Sundström på Folksam Östergötland.

Länet inte värst

Rapporten visar att villorna i Östergötland varje år orsakar koldioxidutsläpp på 192 316 ton, eller i genomsnitt 2,44 ton per hus. Det är 90 kilo mer än i Västerbotten, där man släpper ut minst per villa och år.

Men villorna i Östergötland är inte de värsta miljöbovarna. I exempelvis Värmland släpper ett genomsnittligt villahushåll ut 3,14 ton.

- Det beror på att fjärrvärmen inte är lika väl utbyggd där som här i länet, anser Hans-Owe Sundström.

Trädplantering

Fram till den 30 juni får de som tecknar villaförsäkring hos Folksam gratis klimatkompensation för sitt hus under ett år. De som redan har en villaförsäkring har möjlighet att köpa den här miljötjänsten från september.

- Vi vill erbjuda våra kunder ett bra miljöval. Miljökompensationen blir som ett tillägg till den vanliga försäkringen, och kostar några hundralappar. Pengarna går till trädplantering i avverkningsområden i u-länderna, exempelvis till skövlade regnskogar. Vi vet genom undersökningar att folk är beredda att göra en insats för miljön, säger Hans-Owe Sundström.

Lågenergihus

På Östgöta Brandstodsbolag finns inga planer på att införa någon form av klimatkompensation för utsläppen. Bolaget medverkar dock i forskningsprojekt kring miljön, och uppmanar byggföretag att tänka på miljöaspekten vid uppförande av nya hus.

- Vi är öppna för att ge en rabatt på självrisken om man uppför ett lågenergihus, efter exempelvis en villabrand. Samtidigt kan försäkringen bli dyrare om man bygger nära vattendrag, där det finns risk för översvämningar som kan ge omfattande skador på bebyggelsen. Vi har ett aktuellt exempel i Valdemarsvik förra sommaren, säger Anders Karlsson, som är miljöansvarig på Östgöta Brandstodsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!