Bopriser upp och ner

Efter chockvågen som skakade om bostadsmarknaden för några månader sedan har läget förbättrats. Köparna är mer försiktiga men orimliga prissättningar är historia, enligt en mäklare.

Tornhagan har blivit hetare än Valla. Bilden visar Riksbyggen Brf Linköpingshus nr 9 på Kagagatan. Bild: MIKAEL SVENSSON

Tornhagan har blivit hetare än Valla. Bilden visar Riksbyggen Brf Linköpingshus nr 9 på Kagagatan. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-21 00:00

Den senaste tiden har fastighetsmarknaden upplevt en av sina värsta kriser. I oktober och november flydde både säljare och köpare därifrån eftersom de ansåg att den var allt för osäker.

- Efter allt elände som hänt har bostadsmarknaden blivit sundare. Folk har blivit försiktigare och tänker efter före innan de slår till. Och de dramatiska budgivningarna är mer eller mindre borta, säger bostadsrättsmäklare Margaretha Samuelsson på Fastighetsbyrån.

Mellan tredje och fjärde kvartalet förra året gick priserna på lägenheter ned med 10 procent i Linköping. Men på ett års sikt har bostadsrätterna ändå blivit 5 procent dyrare, visar siffror från Mäklarstatistik.

Granskat prisutvecklingen

Corren Bostad har i samarbete med Fastighetsbyrån Swedbank granskat prisutvecklingen av bostadsrätter i sju stadsdelar i Linköping. Undersökningen visar att priserna ligger stilla i flera av dem. I Gottfridsberg märks en tydlig prisuppgång, medan lägenheter i Skäggetorp blivit billigare under senaste året. Här har månadsavgiften höjts tre år i rad efter att stora renoveringar gjorts i fastigheterna.

- Många lägenheter har varit till salu under hösten men tar lång tid att sälja. En fyra i Klockaregården, som för några år sedan såldes för 600 000 till 700 000 kronor, är i dag bara värd hälften. Det här är ett stort problem, säger Margaretha Samuelsson.

Attraktiv förening

I grafiken här intill finns ungefärliga priser och avgifter på bostäder i de olika stadsdelarna. I vissa mindre föreningar har bara ett fåtal affärer gjorts och därför är det svårt att ge en tillförlitlig prisutveckling. En av stadsdelarna där lägenheterna har blivit dyrare än för ett år sedan är Johannelund. RB Linköpingshus 11, som bytt namn till Trumspelaren, är en både aktiv och attraktiv förening med 625 lägenheter.

- I flera omgångar har standarden i fastigheterna höjts utan att det påverkat månadsavgiften. Bland annat har bredband uppdaterats till 100 megabite, det finns gym och övernattningslägenheter och föreningen tillhandahåller till och med gratis tvättmedel i tvättstugorna. En tendens är att ungdomar som är uppväxta i området flyttar tillbaka till egna lägenheter.

Priset på lägenheten beror mycket på läge, standard och på vilket våningsplan den finns. På Ekholms- vägen i Ekholmen kan en tvåa i markplan kosta hundratusen kronor mer än samma lägenhet på tredje våningen. Eftersom fastigheten saknar hiss är det framför allt för äldre personer populärare att bo nära markplanet. På Järdalavägen har en lägenhet med renoveringsbehov sålts för 250 000 kronor, medan bostaden i toppskick gick för 650 000 kronor.

Svårt sätta priser

- Det är generellt sett mycket svårare att sätta rätt utgångspris än tidigare. Ibland måste säljaren övertygas om att han eller hon inte kan förvänta sig att få lika mycket som grannen fick för ett och ett halvt år sedan. Men de flesta har sansat sig, och blivit mer jordnära. Orimliga prisförväntningar är historia. Det är mycket slumpen som avgör om bostaden går upp i pris, och då får man ta det som en extra bonus, säger hon.

En trend är att lägenheter i Gottfridsberg och Tornhagen blivit populärare än i Valla. I exempelvis Gottfridsberg har både tvåor och treor blivit dyrare. Priserna för en trea varierar från 950 000 kronor till 1,3 miljoner. Attraktivt läge och låga avgifter bäddar för prisökningarna. Däremot står priserna mer eller mindre stilla i Valla på andra sidan Malmslättsvägen.

- Det är inte samma drag i Valla längre även om det finns exempel på objekt som sålts för över en miljon. För fyra-fem år sedan var Valla attraktivt men nu har många föreningar i andra stadsdelar gått i fatt prismässigt, säger hon.

Riksbyggens radhus på Fanjunkaregatan i Valla är dock attraktiva. Lägenheterna med en månadsavgift på 6 500 kronor sprängde miljonvallen förra året. När radhuslägenheterna byggdes i början av 90-talet var insatsen under en halv miljon kronor, och folk tyckte det var jättedyrt.

Nyare bostadsrätter som uppfördes omkring år 2005 kan också ge bra betalt vid en försäljning. På Stångåstrand såldes en fyra med stor takterass för 3 850 000 kronor. Utgångspriset var 3,4 miljoner. Däremot får säljaren knappt tillbaka pengarna i vissa föreningar på Kompanigatan i Hagaberg. Där går det trögt att sälja och det tar längre tid att avsluta affären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!