Villaägare som drabbas av fuktskador kan få bidrag av statliga Småhusskadenämnden. Under senare år har antalet ärenden som behandlats av nämnden minskat, men det beror inte på att husen blivit friskare.
- Folk har kanske inte uppmärksammat att huset är sjukt, eller också vet man inte att det går att få bidrag för att sanera bostaden, säger Jörgen Warstrand, som är handläggare på Småhusskadenämnden.
Under förra året betalade nämnden ut 20 miljoner kronor i bidrag till fuktsanering. Året innan var summan 25,5 miljoner kronor.
- Eftersom reglerna säger att huset inte får vara äldre än 25 år för att få den här hjälpen försvinner en årskull varje år. Men behovet av bidrag försvinner inte. Tvärtom, säger Warstrand.
Småhusskadenämnden har i år fått ett statligt anslag på 40 miljoner kronor för verksamheten, men Warstrand tror att bara hälften av pengarna kommer att användas till fuktbidrag. De pengar som finns kvar, omkring 20 miljoner kronor, går tillbaka till staten.
Hur många bostäder som har fukt- och mögelskador är det ingen som vet. Här finns ett stort mörkertal. På 70-talet förekom en hel del byggslarv. Det var vanligt att träreglerna göts ner i betongplattan. Dessutom saknade plattan många gånger underliggande isolering.
- Men fuktproblem uppmärksammas även i nyare hus med krypgrund.
I Östergötland finns flera grupphusområden som särskilt drabbats av fuktskador, bland annat Ljungsbro, Linghem, Mantorp och Vadstena. Men andelen ärenden och beslut om bidrag är inte högre här än i resten av landet.
- Det är ganska jämnt fördelat över landet.
Under de tre senaste månaderna (juli, augusti, september) fick sju villaägare i Ljungsbro, Mantorp och Vadstena sammanlagt cirka 440 000 kronor i bidrag för att sanera sina hus. Det handlar om bidrag från 25 000 upp till 115 000 kronor, beroende på reparationsåtgärd och husets ålder.
- Den största kostnaden får husägaren stå för själv, och det kan också vara en av anledningarna till att inte fler ansöker om bidrag, säger Warstrand.
Ett hus som drabbas av fuktproblem är ofta dyrt att sanera. Det är inte ovanligt att totalkostnaden hamnar någonstans mellan 300 000 till 400 000 kronor.