Den obligatoriska brandskyddskontrollen som infördes för fyra år sedan kritiseras av många husägare för att den är dyr i förhållande till arbetsinsatsen.
I småhus där eldstaden används för trivseleldning någon gång i veckan under vinterhalvåret ska en brandskyddskontroll normalt ske med fyra års intervaller. I fritidshus sker kontrollen vart åttonde år.
Men om du vedeldar mer än en kubikmeter ved, och begär sotning varje år, registreras bostaden för brandskyddskontroll vartannat år. Då anses nämligen eldstaden som husets primära värmekälla, enligt Räddningsverkets regler.
- Husägare ringer och skäller för att det blir dyrt. Men det är ingenting jag kan göra något åt. Jag anser att reglerna ska följas, och de flesta kunder väljer också en kontroll, men under protest. De som vägrar får förbud att använda eldstaden, och det informerar vi om, säger Lars Johansson, som är sotarmästare på Skorstensfejarna i Linköping.
En villaägare i Linköping får betala ett högt pris för brandskyddskontrollen jämfört med övriga kommuner i Östergötland, visar en granskning som Corren Bostad gjort. Om husägaren dessutom har två eldstäder blir kostnaden nästan dubbelt så hög jämfört med den billigaste kommunen Motala.
Lars Johansson säger att priset sattes högt för att den nya brandskyddskontrollen kräver mer personal.
Lars Johansson ansvarar även för sotningsdistrikten i Söderköping och Finspång, där taxan för kontrollen är lägre än i Linköping. Men i de här mindre kommunerna fanns redan utbildade tekniker, enligt Lars Johanson.
- Så spelar det också in att Linköping var först ut med en upphandling när brandskyddskontrollen infördes för fyra år sedan. Allt var så nytt, och ingen visste riktigt hur mycket det skulle kosta, säger Lars Johansson.
Mjölby Sotningsväsende ansvarar för sotning och brandskyddskontroller i Mjölby och Boxholm. Skorstensfejarmästare Bo Johansson anser att omkring 90 procent av husägarna eldar i braskaminen varje dag under vintersäsongen, och då krävs sotning varje år, och kontroll vartannat år.