När en braskamin installeras eller om man byter värmekälla frånexempelvis en insats i öppna spisen till pellets är det viktigt attjobbet görs av en yrkesman.
Hård eldning i spisar och kaminer, även i moderna och miljögodkända, kan ge så höga rökgastemperaturer att skorstenen skadas.
-- Det har kommit in billigare material från öststatländerna, ochanvänds det ihop med fel värmekälla kan det få förödande konsekvenser.Det här är en tickande bomb.
Ronnie Svensson som jobbar i den skadeförebyggande gruppen säger attflera villabränder orsakats av bland annat felaktiga installationer.Många husägare vet heller inte hur man eldar med ved.
-- Ungdomar har inte lärt sig att elda på rätt sätt. Den lite äldregenerationen har ärvt kunskapen, men den har sedan inte gått vidaretill de yngre. Att elda med fel ved kan exempelvis i värsta fall gesoteld. Det är också viktigt att ta hand om sot och aska i eldstaden.Glödrester som finns kvar ska alltid förvaras i obrännbara kärl medlock. Villabränder har inträffat när glödande aska hanterats på ettvårdslöst sätt.
Efter att en insats i öppna spisen eller en kamin installerats ibostaden ska alltid sotaren göra en efterbesiktning. Då upptäcks oftaför sent om anläggningen har brister. Därför bör en besiktning görasinnan installationen i eldstaden och rökkanalen.
Ingvar Carlsson i brandskyddsföreningen anser att det finns handlaresom rekommenderar fel grejer. Om slangen i den murade kanalen tar skadakan det bli soteld.
De flesta eldstäder har en rökgastemperatur i rökkanalen på 350grader, och vid normal drift kan temperaturen nå 450 grader. En rostfridubbelmantlad slang som är typgodkänd ska klara ännu högre temperaturer.
-- Men det kan också vara tvärtom, att det eldas med för lågatemperaturer. Om husägaren eldar med exempelvis spannmål kan det bildasmyrsyra som fräter hål på slangen, säger Ingvar Carlsson.
En ny lag om skydd mot olyckor kom förra året. I lagen anges attkommunen ansvarar för att sotning och att brandskyddskontroll utförs.Men lagen ger också villaägaren rätt att sota sin egen skorsten. Kravetär att sotningen genomförs på ett ur brandskyddssynpunkt betryggandesätt. Den första utbildningen för husägare i Linköping sker hosRäddningstjänsten i slutet av september.
-- Det har talats om att risken för bränder ökar när villaägare blirsina egna sotare. Men de som går utbildningen är motiverade, och kommersäkert att klara jobbet, anser Ronnie Svensson.
Däremot kommer ingen undan brandskyddskontrollen, som utförs av ensotare med särskild utbildning. I småhus där vedeldning sker ibegränsad omfattning sker kontrollen vart åttonde år. Men om vedeldningär den primära uppvärmningen i huset sker kontrollen vartannat år.
-- De flesta som bor i stan har en braskamin för att mysa påvintern. Det är på landsbygden som eldstäder oftast används som primärvärmekälla. Men regelmässigt är det samma sak. Eldstäderna ska uppfylladen brandsäkerhet som är föreskriven i lagen, säger Ingvar Carlsson.