Intresset för vedeldning ökar i takt med att energipriserna går upp. Men för Elisabeth Wrangsjö handlar det inte bara om pengar utan också om att värna miljön.
- Jag vill spara energi för miljöns skull. Att hantera och elda med ved är en livsstil som jag haft med mig från tiden när jag bodde i Centraleuropa. Där finns ett annat tänkesätt och en miljöhänsyn som saknas i Sverige, säger Elisabeth Wrangsjö.
Hon flyttade till Skänninge för sex år sedan, efter att ha bott utomlands i drygt trettio år, och köpte ett hus som värmdes upp med direktverkande el.
- Jag var helt beroende av el i huset, och det kändes inte bra. I mitt tidigare liv var ved ett naturligt inslag i vardagsbilden. Jag högg ved och eldade i det stora huset, och det var något som jag saknade när jag bosatte mig i Skänninge.
Elisabeth Wrangsjö installerade en liten grön gjutjärnskamin i vardagsrummet. Skorstensröret, som också ger värme, drogs upp till övre våningen och ut genom taket. I vardagsrummet är röret grönt, på andra våningen vitt för att matcha inredningen. Kaminen tar luft utifrån genom en ventil i väggen. Investeringen kostade totalt cirka 50 000 kronor.
- Det är viktigt att kaminen placerat så att värmen kan spridas i huset. I närheten av braskaminen har jag en trappa där värmen kan gå upp till andra våningen. Tyvärr får jag inte in så mycket värme i köket, men planer finns på att öppna ett hål i väggen.
Villan med krypgrund är byggt 1972 och har en boendeyta på 150 kvadratmeter. Husets isolering har en standard som är från den tiden, med tvåglasfönster etc.
Innan Elisabeth Wrangsjö installerade braskaminen och värmde upp huset med direktverkande el låg förbrukningen på 24 000 kWh per år. Efter ett år med vedeldning reducerades elförbrukningen till cirka 8 000 kWh.
- Jag förbrukar cirka 9 kubikmeter ved som jag betalar omkring 2 000 kronor för. Så visst är det en stor kostnadsbesparing med brasvärme.
Elelementen i huset är inställda på plus 10 grader. Den här årstiden tar det bara någon timme att få 23 grader varmt i vardagsrummet. När det är rejält kallt och minus 15 grader får Elisabeth Wrangsjö elda en stor del av dagen för att få ett hyfsat inomhusklimat.
- När jag är borta en vecka och det är 14 grader i huset när jag kommer hem tar det tre-fyra timmar att värma upp villan till 20-21 grader.
Veden har Elisabeth Wrangsjö på tre stationer på tomten. Det stora vedlagret ligger utmed långsidan på huset, det andra och mindre på baksidan och det tredje inomhus i garaget. När den torra veden tar slut i garaget fylls lagret på från första och andra stationen.
- Jag älskar ved. Hanteringen ger också en bra motion. Så tjejer, börja med ved och bli av med gäddhänget under armarna.