Braskaminer stor brandfara

Villabränder som orsakas av felaktigt installerade braskaminer eller för att husägaren eldar för hårt ökar kraftigt.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-01-10 00:00

På statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping, utreds många bränder som misstänks bero på att braskaminen används på felaktigt sätt.

En mysfaktor

- Folk är inte medvetna om att en braskamin bara ska ses som en mysfaktor under kalla dagar. Att använda den för uppvärmning av huset är inte lämpligt, säger Conny Ohlsson, som är gruppchef på SKL.

Braskaminer har blivit mycket populära, inte minst i nya småhus. I nya bostadsområden i exempelvis Linghem och Lambohov väljer nästan varannan husägare att installera en sådan här värmekälla.

- Ett problem är att många inte vet hur man ska elda. I en braskamin med rökrör får man lägga in 2 kilo ved i timmen, och elda i max tre-fyra timmar. Men enligt ett test som gjorts använder folk dubbelt så mycket ved i brasan, vilket kan ge farligt höga temperaturer i rökröret.

En braskamin installeras med säkerhetsavstånd till brännbart material. Men om inte instruktioner och anvisningar för vedeldningen följs kan det bli en brand på grund av för höga temperaturer i rökröret, i kombination med att braskaminen inte är installerad på rätt sätt.

I äldre hus med skorsten där en insats installeras i öppna spisen är risken för brand mindre. Men även här finns naturligtvis risker med sprickor i murstucken och varma rökgångar nära isolering i trossbotten.

Brandrisk i fritidshus

Brandrisken är också stor i fritidshus som besöks under vintern, och där eldstäder används i kallt väder. Det här innebär en hård påfrestning på bland annat skorstenar som länge varit oanvända.

- Det är alltid frestande att lägga på några extra vedträn när det är kallt. Men elda inte för hårt utan börja med en mindre brasa, anser han.

Dyrt att slarva

Det kan också bli dyrt att slarva med installationen eller elda för hårt i braskaminen. Om det inträffar en eldsvåda, och branden på något sätt kan kopplas till kaminen, är det inte säkert att villa/hemförsäkringen täcker en eventuell skada. I värsta fall kan man bli helt utan ersättning. För att utreda ansvarsfrågan tar flera försäkringsbolag, bland annat Trygg Hansa, hjälp av SKL och Räddningsverket.

- Jag har utvärderat åtta-tio stycken villabränder där kaminen har orsakat eldsvådan förra året. Men det sker även bränder där skadeorsaken är så uppenbar att ingen utredning behövs. Lägg sedan till alla tillbud som sker med vedeldning och kaminer varje år, säger Conny Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!