Bubbel utan trubbel

Bubbelbadkaret är vinterns hetaste bad. Det finns alternativ för både villan och lägenheten, men välj ett badkar som passar badrummet och den egna plånboken. Och glöm inte att kolla med försäkringsbolaget så att installationen blir godkänd.

Många satsar på bubbelbad. Små hyllor med plats för levande ljus är billiga men uppskattade tillbehör.PRESSENS BILD

Många satsar på bubbelbad. Små hyllor med plats för levande ljus är billiga men uppskattade tillbehör.PRESSENS BILD

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-12-11 08:39

Intresset för att tillbringa sin fritid i varma och bubblande badkar har ökat markant de senaste åren. Från att ha varit en lyxig inredningsdetalj börjar bubbelbadkaren bli allt vanligare i mindre bostäder. Åtskilliga lågprisbutiker och stormarknader har nu flera modeller på lager för omgående leverans.

Det bildas mer vattenånga från ett bubbelbadkar jämfört med ett vanligt badkar. Därför är det viktigt att badrummet har ett väl fungerande fläktsystem som kan ta hand om fukten. I äldre badrum kan man ibland behöva komplettera med någon form av fläkt som suger ut vattenångorna.

Det finns i stort sett två typer av bubbelbadkar. Badkar som ger vattenmassage har ett roterande munstycke som ger ett starkt cirkulerande vatten. Eftersom munstyckena är reglerbara kan man enkelt ställa in dem så att man får massage där man vill.

Badkar som ger luftmassage har i stället en kompressor som ger en kolsyreeffekt när den sprider ut luften i ett flertal mindre munstycken i botten av badkaret.

Om man kopplar in badkaret på de befintliga varm- och kallvattenledningarna krävs det sällan någon extra värmare för vattnet. Men vill man lyxa till det finns det termostatstyrda värmare som garanterar en jämn och skön temperatur. Ett annat populärt tillbehör är den dämpade undervattenbelysningen som ger ett romantiskt skimmer för den som vill bada i ett nedsläckt badrum.

Anlita specialist

För att installera ett badkar bör man anlita en rörmokare som är specialiserad på just den här typen av badkar. Även om det inte finns några formella krav på att en fackman ska sköta installationen kan det ändå vara bra att ha ett papper på det. Skulle det bli vattenskador kräver försäkringsbolaget att jobbet är fackmannamässigt utfört enligt gällande föreskrifter.

Om badkaret är utrustat med en blandare är det mer jobb med rören än om man använder de befintliga kranarna. I det enklaste fallet räcker det med att ansluta avloppsslangen till avloppet.

När det gäller elinstallationen är det däremot ett krav på att installationen görs av en behörig elektriker för att garantierna och försäkringen ska gälla.

Ett bubbelbadkar kan kosta allt ifrån 8 000 kronor och uppåt. De dyraste har ofta en elektronisk styrning av massage/bubbeleffekt och värme. De billigaste badkaren har bara plats för en person medan de riktigt lyxiga varianterna rymmer hela familjen. Man kan för de största modellerna välja till funktioner som automatisk nivåkontroll och inbyggda filter som renar vattnet fortlöpande.

Trots att det kan skilja rejält i utrustning och kvalitet mellan badkar i de olika prisklasserna får man ofta ändå en riktigt bra massage- och bubbeleffekt i de billigaste. Det finns en uppsjö av modeller kring 12 000 kronor som har ett tiotal riktbara munstycken, luftreglage och en enkel men tillförlitlig form av pneumatisk styrning.

Kräver skötsel

Tvärtom mot vad många tror skiljer sig driftskostnaderna inte mycket mellan vanliga badkar och bubbelbadkar. Uppvärmningen av varmvattnet är den stora utgiften men den är densamma oavsett modell. Själva driften av kompressorn eller vattenpumpen drar inte speciellt mycket energi. På en timme förbrukar man kanske 1 200 watt vilket motsvarar en kostnad på knappt en krona.

Däremot får man räkna med att lägga ner lite extra tid på att sköta badkaret, munstyckena samt eventuella filter. Badkaret torkas rent med en mjuk trasa som inte repar emaljen. Ibland kan hudrester och hår fastna i slangarna som då måste rensas. Ett par gånger om året bör man även tillsätta desinfektionsmedel och köra badkaret en halvtimme så att det håller sig rent och fräscht.

På köpet får man ett badkar som både är roligare och nyttigare att använda. Det är ingen tillfällighet att bubbelbadkar används inom sjukvården för att behandla patienter med olika former av muskel- och ledproblem. Massageeffekten gör att genomblödningen ökar i muskelvävnaderna vilket de flesta upplever som mycket behagligt och avstressande.

38 grader

Oavsett vilken modell och vilken tilläggsutrustning man väljer gäller den gamla regeln att man får det man betalar för. Ju högre pris, desto högre är kvaliteten på karet och de ingående komponenterna.

De flesta karen tillverkas av den formbara plasten sanitetsakryl som både håller värmen bra samtidigt som den ger en tålig yta. Eventuella repor eller småskador kan ofta poleras eller slipas bort.

Går man upp i pris finns det mer avancerade material som till exempel vibrationsfri gjutmarmor som enligt reklamen ska ge en mer avslappnad badupplevelse.

När man badar bör vattnets temperatur vara något över kroppens. De flesta brukar tycka att 38 grader är lagom. Man bör inte sitta för länge framför ett massagemunstycke utan hellre byta plats eller rikta om vattenstrålarna.

För att badkaret ska fungera problemfritt ska man aldrig blockera någon eller några av vattenstrålarna med till exempel en handduk. Inte heller bör man dyka under vattnet eftersom den kraftiga insprutningen av luft och vatten kan skada öronen och ögonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!