Jag ringde en vän och vips var problemet löst. Det tryckimpregnerade virket föll på plats och de sju stegen blev plötsligt där jag ville ha dom.
Den gamla sliperstrappan till trädgården hade gjort sin tjänst i 25 år och var murken. Lämpligt och tryckimpregnerat virke inhandlades. Till vangstycke, de plankor på sidorna som stegen skruvas i, använde jag 220x45 mm och till steg 95x28 mm, till sättsteg fick det räcka med 95x22 mm. Sättstegen är de bräder som sitter lodrätt mellan stegen.
Min trappa är drygt 800 mm bred och så här i efterhand konstaterade jag att det inte skadat med något tjockare virke i stegen. Tänk på det, steg över 700 mm bör ha tjockare virke än 28 mm. Om virket är nyimpregnerat? låt det ligga och torka en tid, då undviker du springor i trappstegen när virket torkat.
Tänk även på att räkna ut hur många steg det behövs. Det var här jag gjorde min miss. Därmed blev heller inte trappans lutning den rätta, stegen blev längre och längre in mellen vagnstyckena, det var då jag ringde min vän, snickaren.
- Du måste räkna ut antalet steg först förklarade han och sedan hur jag skulle mäta och räkna.
Ett exempel, om trappans höjd skall vara 750 mm och steghöjden 150 mm dividerar du 750 mm med 150 mm och får då talet 5, alltså fem steg. Om trappans djup in i sluttningen skall vara 1 450 mm dividerar du den summan med antal steg, alltså fem, och får summan 290 mm, vilket betyder ett stegdjup på 290 mm.
Ganska lagom, men både steghöjd och stegdjup kan varieras efter behov. I min trappa blev steghöjden 170 mm och det fungerar utmärkt, men tänk på att det är lättare att gå om stegen inte är för höga.
En bräda eller regel som slås ner där trappan börjar och slutar underlättar för mätningen.
Men först en rejäl grund för vagnstyckena, själv gjorde jag en riktig grusbädd där jag lade ett par cementstenar. På dessa byggde jag ett längre första steg, beroende på de befintliga stenpartierna på trappans sidor.
Sedan skruvade jag fast, de nedtill snedsågade och lite för långa vagnstyckena, på det första steget.
I överdelen på trappans vagnstycken slog jag ner ett par gamla vattenledningsrör som låg och skräpade. I dessa skruvade jag fast vagnstyckena med franskskruv, men först var jag noga med att mäta, använda vattenpass och rita stegplaceringen på vagnstyckena.
När du börjar med första steget släpper du ut det cirka 25-30 mm utanför sättsteget, fortsätt sedan lika dant. Till reglar för sättstegen använde jag virke 45x 45 mm. Det bästa med att använda skruv, är att det är lätt att skruva ur skruvar om någon bräda skulle hamna fel.
Tänk på att förankra med stag, skruv och tvingar under resans gång så att inte vagnstyckena och trappan ändrar läge. När alla steg och sättsteg är på plats, utom det sista, kan vagnstyckenas snedsågning göras i överänden. Bra att ha lite extra långa vagnstycken så att även det sista steget får exakt höjd. Sedan återstår bara räcket, där använde jag 70x40 mm, även till stolparna som jag skruvade i vagnstyckena med varmförzinkad vagnsbult.
För att slippa skruvar i räckets översida använde jag plåtbeslag som jag först försänkte ner och skruvade i stolparna. Gissa om det kändes skönt att premiärgå i sin egenhändigt byggda trädgårdstrappa?
Lite träolja när virket är ordentligt torrt förhöjer både helheten och livslängden.
Text och bild:
Sven Fransson