- Det är ett spännande sätt att uppleva platser som man kanske inte skulle besöka annars, säger Johan Månsson.
Förra våren hade Sandra och Johan precis flyttat till hus på landet i Ledberg tillsammans med då ettåriga dottern Idun. De hade fullt upp med att göra sig hemmastadda i den nya bostaden på landet och planen var därför att hålla sig hemma på semestern. Någon utlandsresa skulle det inte bli.
Letade lösningarMen så kom sommaren och familjen insåg att det faktiskt vore skönt att komma bort från stressen som flytten medfört. Det var för sent att boka en resa på vanlig väg och de började fundera på möjliga lösningar.
- Vi insåg att vi visst ville åka iväg. Jag kom på att jag hade läst en artikel om bostadsbyten och efter att vi hade pratat ihop oss bestämde vi oss för att teckna en prenumeration på en sida som förmedlar byteskontakter. Vi tyckte att vi kunde testa i alla fall, säger Sandra.
På bytessajterna finns allt från gigantiska strandhus i Kalifornien, fashionabla våningar i Barcelona till mysiga stenhus på den brittiska landsbygden.
Fick snabbt nappNär Sandra och Johan hade skapat en annons på bytessajten tog det inte lång tid innan de fick napp. Överallt finns familjer i olika konstellationer med spännande hem, som är sugna på att uppleva vardagen i Sverige .
- Det var många fransmän som hörde av sig, det är tydligen populärt och exotiskt för dem att åka hit. Vi tänkte avvakta och ha lite is i magen och skickade inte några förfrågningar själva. Men så dök förfrågan från en familj i Gent i Belgien upp. Man är ju ganska enkel och tittar gärna på bilderna för att se om man kan tänka sig att åka dit, men vi tänkte att vi ju faktiskt aldrig hade varit i Belgien, säger Sandra.
De mejlade med den belgiska familjen i ungefär en vecka innan de bestämde sig för att boka, hade telefonkontakt i samband med bokningen och mejlade sedan aktivt fram till avresan några veckor senare. Det måste kännas rätt att öppna upp sitt hem för en okänd familj och för Sandra, Johan och lilla Idun blev det fullträff.
- Jag tror att många tvekar just för att någon annan ska bo i ens hus. Men man kan ju se det positiva, vi hade ju husvakt när vi var iväg. Dessutom tror jag att man märker ganska snabbt om det är något som inte stämmer, säger Sandra.
Känns äktaI juli packade de resväskorna, skrev ner lite viktig information till familjen som skulle bo i huset och satte sig på flygplanet. Flygbiljetterna var den enda egentliga kostnaden.
- Det var en familj i vår ålder och de hade en liten pojke. Vi tänkte ganska mycket på att det var bra om de hade barn. Vi bytte ju allt och när vi kom dit fanns allt som behövdes. Leksaker som Idun tyckte var roliga, barnvagn och cyklar med barnsadel. Vi lånade till och med varandras bilar och köpte egentligen ingenting utöver mat och bensin.
Väl på plats i Belgien möttes de av ett trevligt hem och vänner till den belgiska familjen kom förbi och bjöd Sandra, Johan och Idun på middag.
- Tjejen i familjen kom förbi och hälsade oss välkomna. Sedan bjöd de hem oss till sig på en traditionell belgisk middag. Vi satt halva natten i deras trädgård, pratade och drack lokalt tillverkat öl.
De tycker båda två att det här sättet att resa känns mer äkta än charter samtidigt som det är ekonomiskt och en möjlighet att se annorlunda saker.
- Man måste ju våga chansa i bland. Det känns som ett intressant och spännande sätt att resa och det känns som att man får en känsla för hur de bor. Man kommer närmare deras vardag och det är ett plus, säger Johan.
Svenskt älgköttVeckan i Belgien blev succé och när de var på väg hem igen mötte de den belgiska familjen på flygplatsen.
- Det var jätteroligt att få lära känna varandra litegrann eftersom vi faktiskt hade bott i varandras hus.
Väl hemma igen kände sig familjen nöjd över semestern. Det enda som påminde om det okända besöket var innehållet i kylskåpet.
- De hade verkligen gått in för att leva det svenska livet. De hade köpt någon form av älgkött och pepparkakor och grönmögelost. Det är sådant som vi inte äter varje dag precis, men som de har hört att man äter i Sverige, säger Sandra.
De kände direkt att det här var någonting de ville göra igen. När Idun blir större kanske drömmen om en längre semester i USA blir verklighet, men än så länge nöjer de sig med en vecka på lagom avstånd. I sommar väntar en vecka i de schweiziska alperna. De har tät kontakt med bytesfamiljen, resan är bokad och i år tar Sandra och Johan med sig ytterligare en familj.
- Vi frågade så klart bytesfamiljen först och det var helt okej för dem. Det finns gott om plats i huset.
Allt flöt på- Vi är sugna på alperna och har bilat en hel del i Tyskland och Österrike tidigare. Vi vill inte bo i stan, utan ha en trädgård där Idun kan leka. Det här känns jättespännande.
De har ingenting negativt att säga om bostadsbytet. Allt flöt på bra och den belgiska familjen hade lagt mycket energi på att hjälpa Johansson-Månsson i sin nya "hemstad".
- Nästa gång ska vi bättra oss när det gäller informationen. De vi bytte med var så ambitiösa och hade lämnat en tjock pärm med information om sevärdheter och hur exempelvis återvinning och apparater fungerade. Vi hade inte tänkt så mycket på det, men det ska vi göra framöver.
Sandra och Johans tips till dig i husbytartankar:
Det bästa med husbyte enligt Sandra och Johan: