Seden med julgran har svenskarna hämtat från Tyskland, där den förekom så tidigt som på 1400-talet.
Den första svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna.
Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna.
Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord.
De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med vaxljus och godsaker som frukt och konfekt.
- Det är hela ceremonier när folk ska välja ut en gran. Det är nästan värre än när man köper bil. Men när granen kläs och pyntas så syns ändå inte eventuella fel och brister på den. Och efter en månad ska den slängas ut, säger Stellan Hall i Hov, som är granförsäljare i Linköping.
Stellan Hall importerar granar från Danmark sedan många år. I Sverige finns inga julgranar som är värda namnet, anser han. Brist på fina svenska granar gör att uppskattningsvis omkring en miljon julgranar importeras hit i november och december varje år.
- Det som säljer bäst är Kungsgranar, eftersom de barrar mindre än vanliga granar, och dessutom är mindre känsliga för allergiker, säger Stellan Hall.
Sedan 1995 säljer han granar utanför Ikea i Linköping. I år har leveranserna blivit försenade och tidigast säljstart blir under första advent.
- Förra året var ett skitår. När granarna höggs ner var de torra, och inte alls lika fina som vanligt. Men i år ser det bättre ut.
Granar som importeras från Danmark fälls i oktober/november. Men eftersom de förvaras utomhus påverkas de inte av den långa försäljningsprocessen.
- Det är när granen tas inomhus som man bör tänka på ett och annat för att den inte ska barra, bland annat kan man göra en snittyta i foten så att den kan börja suga upp vatten. För granen behöver mycket vatten, ja, upp till en liter vatten per dygn. Sedan florerar olika tips för att hålla granen fräsch utan att den barrar, exempelvis genom att använda en sockerbit. Men det är nog bara myter, anser Stellan Hall.
De flesta vill ha en stor gran. Helst två meter och högre ska den vara. Men det anser Stellan är i högsta laget, eftersom många ändå kapar granen för att få plats med den hemma.
- Under de senaste åren har priset på julgranar i stort sett legat stilla. En vanlig gran kostar 140-150 kronor, och en kungsgran omkring 300 kronor. Det är så prisbilden kommer att se ut även i år, tror jag.
Stellan Hall är inte orolig för att plastgranen ska slå ut den riktiga julgranen.
- Plastgranen har aldrig varit något hot. Det är bra att den finns för de som av någon anledning inte kan ha ett vanligt träd.