I dag älskar vi de tre decennierna, i alla fall vi som var med dåoch finner igenkännandets trygghet i möbler och prylar. Eller ni som ärunga och tycker att det som fanns när mamma och pappa var barn ochtonåringar är häftigt och känns nytt.
Loppmarknader, prylbodar och andrahandsaffärer kan bli rena rama guldgruvorna för alla som letar efter 50-, 60- och 70-tal.
Rikard Lind, som skriver om design bland annat i Corren Bostad, harsjälv fallit. Och det ordentligt. Han har skaffat sex soffgrupper, fyramatbord, fem soffbord, ett 20-tal lampor, en orange plast-tv som ser utsom en rymdhjälm... Det mesta är från 1950- och 60-talen. Tyvärr får inteallt plats i hemmet utan bor på en vind.
Rikard imponeras speciellt av 50-talsmöblerna, till exempel trämöblerna.
--De är otroligt välgjorda och kan vara riktiga konstverk.
Möbler, keramik, glas, leksaker --det mesta från den tiden ärtillverkat med omsorg och innebär en investering för den som ägersådana ting.
Rikard tycker också att 50-talet kännetecknas av stor snillerikedom.Han tar Fiskarssaxen som lysande exempel. En sax som går att klippa iallt och med handtag av värmebeständig plats, och den säljs fortfarande.
Ingeborg Borgenstierna minns nymodigheter som tejp och kulspetspennor och all vacker keramik och textil.
Än så länge var 60-talets masstillverkning några steg bort.
-- Hemska 60-tal med orange manchester...
Ingeborg Borgenstierna på Nordiska museet i Stockholm suckar när 60-talet kommer på tapeten.
Hon minns den våg med billiga plastprylar som sköljde över oss ochatt massproduktion tog över det tidigare hantverket. Rikard Lind tänkermest på att det då fanns en otrolig optimism och att det kom mångaknäppa saker. OP-mönster, regnbågsfärger, allmän galenskap.
1970-talet blev lite robustare och tråkigare, tycker han. Gillestugor med furumöbler....
-- Och mycket skinnmöbler.
I dag älskar många av oss att rota runt på loppmarknader och bättrebegagnat-affärer efter alla dessa gamla prylar. Men så har det intealltid varit.
-- Köpa begagnat? Fy, det luktade underklass. Det var intefint. Men nu är motståndet borta, säger Ingeborg Borgenstierna, påNordiska museet i Stockholm.
Nu intar vi Myrorna och prylbodarna på jakt efter glädjen i gamla prylar.