De förlorade allt i branden

Familjen Malm i Ringarum förlorade huset och alla inventarier i en brand. Ett år senare har familjen flyttat in i ett nytt hus, nästan exakt samma som det som totalförstördes.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-20 00:00

Att se huset och alla ägodelar gå upp i rök är en stor tragedi. Tisdagen den 6 mars 2007 var Kenneth Malm ensam hemma. Hustrun Cathrin var på jobbet i Valdemarsvik, och de tre döttrarna Marika, Malin och Jenny i skolan. Det var en dag som alla andra. Innan brandvarnarna i huset började tjuta.

- Jag var ute i trädgården och matade våra fjorton utställningskaniner i sina burar. Det tog väl fyrtio minuter innan jag var klar. När jag gick tillbaka till huset och öppnade källardörren hörde jag att brandvarnarna larmade från vardagsrummet, berättar Kenneth.

Huset redan i lågor

Sedan gick allt så fort. Rök vällde ut, hettan gjorde det nästan omöjligt att vara kvar i rummet. Kenneth fick tag i en brandsläckare i trappen, men det var för sent. När dörren öppnades fick eldhärden nytt syre, och stora lågor flammade upp.

- Jag larmade brandkåren i Valdemarsvik och ringde min fru på jobbet. Barnen var i skolan och togs om hand av kamrater. Det kändes som timmar innan räddningstjänsten anlände och började släckningsarbetet. Men då var huset redan övertänt.

Grannar kom springande och hjälpte Kenneth att bära bort kaninerna som satt instängda i sina burar. Då hade redan taket fattat eld. Alla fjorton avelskaninerna klarade sig, men ingenting av lösöret i boningshuset gick att rädda.

Som tur var hade familjen ett brandsäkert värdeskåp med negativ och bilder från kalas och familjefester som visade en hel del av de inventarier som fanns i huset. Det var till stor hjälp för försäkringsbolaget, men också för familjen som var tvungen att anteckna allt som fanns i huset.

Åldersavdrag på lösöre

- Det tog oss tre månader att skriva ner alla saker. Det var väldigt jobbigt. Att veta exakt vad som finns i köksskåpet eller i källarutrymmet är nästan omöjligt. Sedan ska försäkringsbolaget veta vilket år grejerna är inköpta, och då blir det ofta rena gissningen, säger Cathrin.

När familjen var klar med inventeringen fyllde ägodelarna nästan en hel bok. Ändå anser Kenneth att man säkert missat att anteckna en hel del lösöre. Bland det svåraste var att värdera dottern Jennys fiol, som farfar spelat på en gång i tiden, och Christers polissablar.

- Men det blev inget tjafs om grejerna med försäkringsbolaget. Det gick smärtfritt. Nu har vi satt punkt, och lagt allt bakom oss. Nu gäller det i stället att börja om, och sikta framåt.

Huset var nyrenoverat

Familjen Malm köpte huset för drygt tjugo år sedan, och har hela tiden fixat och gjort om. Innan det brann var huset nyrenoverat med bland annat två kaklade badrum. Men de nya badrummen hann man inte ens använda.

De första dagarna efter branden var familjen i chocktillstånd. Kenneth grubblade över vad som orsakat eldsvådan, och vad som skulle hända med familjen. Brandorsaken fastställdes av tekniker till ett troligt elfel i en batteriladdare, som var placerad i en kabelhärva på golvet i vardagsrummet. Det var där som branden började.

Under de två första veckorna bodde familjen hos Cathrins föräldrar, innan kommunen ordnade en tillfällig bostad i Ringarum.

- Vi pratade mycket om branden de första dagarna. Men vi beslutade ganska tidigt att inte älta det som hänt, utan försöka gå vidare, och att så snabbt som möjligt komma in i våra vanliga rutiner, jobb och skola. Släkt och grannar ställde också upp och hjälpte oss på allehanda sätt. Efter en sådan här händelse vet man vilka som är ens riktiga vänner, säger Kenneth.

Rymligare kök

Det nya huset som snart är färdigt har kostat drygt tre miljoner kronor. Försäkringen tog hela kostnaden, men åldersavdrag gjordes på lösöret.

Huset är utvändigt i stort sett detsamma som det gamla, men invändigt passade familjen på att flytta några väggar. På så sätt fick man ett rymligare kök där vardagsrummet låg.

- Det känns lite främmande. Att bygga in sin själ i nya huset kommer säkert att ta tid, säger Kenneth och Cathrin Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!