De kan hjälpa hyresgästen

Britt-Marie Lindberg öppnar dörren till hyresnämnden där Irene Wernander, Erika Sanfridsson, Britt-Marie Greco och Christer Grönevall tar emot. Bild: MIKAEL SVENSSON

Britt-Marie Lindberg öppnar dörren till hyresnämnden där Irene Wernander, Erika Sanfridsson, Britt-Marie Greco och Christer Grönevall tar emot. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-11-17 00:00

Christer Grönevall har tidigare varit verksam i kammarrätten i Stockholm och Svea Hovrätt. I dag basar han över en av de domstolar som det är mest sannolikt att den vanlige svensken får beröring med, hyresnämnden i Linköping.

Christer Grönevall är en person som tar sitt arbete på yttersta allvar men även i en gnutta humor.

Det visar han som medförfattare i boken "Uppsatser om hyra och arrende". Boken innehåller en rad olika texter för den som vill veta mer. En av dem berör Davids kamp mot Goliath -- den uppmärksammade hyrestvisten där pensionären Erik Petterson i Linköping tack vare hyresnämnden fick bättre bostad och kompensation för att hans källarförråd försvunnit i samband med en ombyggnad.

-- Det är många människor i Sverige som är involverade i ett hyresförhållande, säger Christer Grönevall.

Någon uppskattning på hur många, har inte gjorts.

-- En försiktig gissning indikerar uppåt två miljoner.

Snårigt men viktigt

Christer Grönevall anser att det är mycket viktigt med rättsäkerheten eftersom hyreskostnaden är den största utgiftsposten för många hushåll, näst skatterna. Hyreslagstiftningen är svår att sätta sig in i men Christer Grönevall påpekar att den som har kunskap kan slippa betala hyra i onödan.

Han berättar om en ung hyresgäst med tre månaders uppsägning, som 30 december skulle säga upp sitt hyresavtal till 31 mars. Hon skickade två brev med posten för att vara extra säker att breven skulle komma fram innan december månads slut. Uppsägningen kom fram först i januari eftersom posten inte delades ut nyårsaftonen.

Hyresvärden accepterade därför uppsägning till siste april.

-- Hade hyresgästen känt till att hon kunnat skicka uppsägningen som ett rekommenderat brev utan mottagningsbevis hade hon sluppit att betala en månad extra i hyra. Då hade inlämningsdatumet gällt som dag för uppsägning eftersom man får ett kvitto som visar vilken dag uppsägningen lämnats in.

Det händer att hyresgäster får ampra krav med hot om betalningsanmärkning utan att det finns en vettig dokumentation till stöd för kravet.

Medling att föredra

Christer Grönevall tror att fastighetsägare skulle ha nytta av att ordna ett samrådsmöte varje år.

-- Där skulle båda parter kunna mötas och diskutera förslag till förbättringar, både från hyresgäster och fastighetsägaren.

Christer Grönevall betonar vikten av att kunna enas genom medling, framför allt när det gäller ärenden där en part anser att den andra skall stå för en kostnad.

-- Det är ett bättre alternativ än att tvingas gå till domstol och kanske få betala även rättegångskostnader.

De vanligaste medlingsfallen rör bland annat åtgärdsförelägganden mot fastighetsägaren. Även här lyckas ofta en medling eftersom fastighetsägaren vet att han kan hamna på den svarta listan i tidskriften "Vår bostad" om han inte håller vad han lovat i medlingen.

Svårare är det i rena hyresfall eftersom hyrorna sätts efter jämförbara läg-enheter inom den så kallade allmännyttan. För att få sänkt hyra måste lägenheten avvika från jämförelseobjektet så att den har ett sämre bruksvärde.

Till hyresgästens förmån

Andra tvister kan röra uppsägningar eller villkor för hyresavtalet.

-- Uppsägningstiden an-ges i hyresavtalen men där föreskriver jordabalken att den skall tolkas till förmån för hyresgästen.

Den är minst tre månader för fastighetsägaren. Har en hyresgäst i sitt avtal en kortare tid kan han tillämpa den. Det kan inte fastighetsägaren som måste hålla sig till minst tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!