De suger musten ur dina äpplen

Har du också dåligt samvete för alla äpplen som du inte tar vara på i din trädgård? Det finns en lösning. Åk till ett musteri och låt dem göra must på frukten.

Kjerstin Sjöswärd och Gunnar Kjellin driver var sitt musteri, de enda två musterierna i länet som vi hittat. Foto: PIA MOLIN

Kjerstin Sjöswärd och Gunnar Kjellin driver var sitt musteri, de enda två musterierna i länet som vi hittat. Foto: PIA MOLIN

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-09-17 06:30

Det är kanske inte det bästa äppelåret i år, men inte desto mindre finns en hel del frukt, i alla fall på mina träd. De lyser inte lika vackert röda, som de i Gunnar Kjellins trädgård i anslutning till Brunneby musteri i Borensberg. Nej, på ett av träden har svampen angripit i stort sett all frukt, det ser ut som äpplena fått fläcktyfus.

- Det är bara skorv, det gör inget, säger Gunnar som driver musteriet när jag visar honom ett exemplar av den ynkliga frukten.

- Det går att göra fin must på det äpplet också, säger han tryggt.

Ruttna äpplen ratas

Däremot ratar han ruttna äpplen. Det blir ingen god must. Frukt med stora angrepp av insekter vill han inte heller ta, men däremot godkänns små hål efter rönnbärsmal eller andra insekter.

- När hålet syns, har insekten försvunnit. Larven utvecklas inne i frukten och kryper ut när den är färdigväxt. När det är skördetid har insekterna lämnat frukten.

Om frukten fått ett slag när det dunsat ner i backen är inte heller något hinder. Fallfrukt är alltså godkänd.

De flesta äpplen i den påse av prov­äpplen som jag har tagit med mig från min trädgård går igenom Gunnars granskning, trots att de inte ser så kul ut på utsidan. Bara de inte är ruttna, ­inte minsta fläck av röta får det ­vara. Rötan sprider sig snabbt till annan frukt.

Särskilt bra sker denna förruttnelseprocess om man plockar frukten i en plastpåse och ställer den varmt. Då går det fort och all frukt kan vara förstörd på en halv dag.

Hårda och syrliga är bäst

Alltså, frukten ska plockas ned i papperskassar eller kartonger och fraktas så fort som möjligt till musteriet. Ska den förvaras, måste det ske svalt och luftigt. De flesta äppelsorter går bra att använda. Bäst är de hårda syrliga sorterna, sämst de torra mjöliga sommaräpplena.

- De gör sig bättre till mos, säger Kjerstin Sjöswärd som driver Överdrättinge äppelmusteri i Rimforsa, det andra av två musterier i Östergötland.

Om man vill lämna sina äpplen på Brunneby musteri bör man ha minst en papperskasse full. Det motsvarar ungefär 15 kilo frukt. Kommer man med så lite frukt, får man dock inte must från sina egna äpplen.

Men must eller cider får man med sig hem, till ett rabatterat pris.

Om man vill ha must från egna äpplen krävs ett ton. Alltså motsvarande en stor släpkärra full med äpplen.

Jobbar hantverksmässigt

Hos Kjerstin får man alltid musten från egen frukt. Till skillnad från Brunneby tar Kjerstin också emot päron.

Kjerstin jobbar i mycket mindre skala. Förra året tillverkade Brunneby ungefär 150 000 liter must och cider av 250 ton äpplen medan Kjerstin som jobbar helt hantverksmässigt, pressade 3 000 liter saft ur frukt samma år.

Minst tio kilo frukt bör man ha med sig till Kjerstin och man kan få med sig musten efter en timme, men man måste beställa tid i förväg. Brunneby tar emot äpplen från och med 21 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!