Hästar i stallet och hästar på ljuslyktorna i köket. Hästar på tavlorna i köket och på den värmande pläden i fåtöljen. Emma och Marcus är sanna hästmänniskor.
Tillsammans med Marcus föräldrar, John och Lisen Ljungqvist, driver de Stenholmen, ett av Sveriges största stuterier för islandshästar. Hit, till Gerstorps säteri alldeles i närheten av Malmslätt, flyttades hela verksamheten för några år sedan från trakterna kring Alingsås.
Stenholmen startade faktiskt först som en kennel av Marcus föräldrar.
- En av de första bilderna som finns på mig är mellan valpkäftarna, skrattar Marcus.
Han tycks inte ha lidit någon skada av det men efter att systern tjatat sig till en islandshäst fastnade så småningom hela familjen för hästar av den rasen och övergick på heltid till hästnäringen.
För att kunna utveckla verksamheten letade familjen efter en större jordbruksfastighet nära en stad. Letandet pågick i fem år tills Gerstorp dök upp. Till Emmas stora glädje eftersom hon är född och uppvuxen i Linköping. På gården hade det på senare tid redan funnits hästar, därför var det klart med stall, boxar och ridhus.
200 elever i veckanIslandshästar är den tredje vanligaste hästrasen i Sverige. På Stenholmen finns i-dag drygt 100 islandshästar, bland dem unghästar på tillväxt, inackorderingshästar och lektionshästar.
Det här stallet använder sig inte av skötarsysslor utan anställd personal, 6-7 stycken, sköter om djuren.
- Hästarna är med andra ord lediga ibland, de får helt enkelt lov att vara hästar.
Ridskolan tar emot 200 elever i veckan, en hel del av dem är vuxna. Många är kvinnor som ridit som barn och nu vill pröva igen. Och somliga har sett sig omkring och undrat om det är möjligt att köpa en tomt och bygga ett hus i närheten av gården.
Emma och Marcus har fått höra flera anledningar: En del har egna hästar, som de vill hyra in och bo nära. Andra vill helt enkelt bo på landet men ändå ha nära till stan.
Här, vid Gerstorp, fanns tidigare ganska långt framskridna planer på en golfanläggning men när golfintresset dök var inte planerna längre aktuella.
- Men kunde man tänka sig att satsa på golf så kan man väl i-stället tänka sig hästar, säger Emma och Marcus.
Vill bygga HästhovsbynDe vill därför bygga en hästby, de kallar den för Hästhovsbyn, efter en modell av hästnära boende som redan finns på några platser i landet. Planerna visar på sammanhängande bebyggelse i lantlig stil, lågenergihus som ska ligga samlade fyra och fyra runt en gemensam grusad rundel.
Stenholmen vill satsa mer och på sikt bygga upp helt besökscenter med gårdshotell och värdshus samt hem för elever vid naturbruksgymnasiet i Vreta. Redan i-dag bor här några elever, som har sina hästar inackorderade. Men hur kommer de till skolan?
- Vi kör dem, säger Marcus som den mest självklara sak i världen.
Ärendet om att få bygga hästnära boende ligger nu hos teknik- och samhällsbyggnadskontoret i Linköpings kommun.