-- Det handlar om ett nytt sätt att tänka när man bygger hus eller tillverkar olika produkter, säger Karin Månsson, arkitekt och anställd vid Neurologiskt handikappades riksförbund.
Design för alla är ett begrepp i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken som regeringen antogs i maj år 2000. Karin Månsson använder pyramidens form när hon ska förklara idén med att tänka brett. Nivån på pyramidens botten heter "normal funktionsförmåga", nästa "viss funktionsnedsättning". I pyramidens topp finns de som har omfattande funktionshinder.
-- När man till exempel bygger en entré eller tar fram en ny produkt är det idag vanligast att man väljer normen i den minst behövande nivån, där de med normal funktionsförmåga finns, säger Karin Månsson. Med Design för alla ska man istället lägga sig högt upp i pyramiden. Man planerar för folk som har vissa svårigheter men gör det på ett sådant sätt att det blir attraktivt också för andra.
En hel del saker som är nödvändiga för den med ett funktionshinder betraktar vi allmänt som komfort.
-- När det gäller bilar finns flera exempel, förklarar Karin Månsson. Till exempel automatlåda, farthållare och elektriska fönsterhissar.
I hemmen är idag diskmaskinen en självklarhet för många, inte bara för dem som har svårt att klara handdiskning.
Till de produkter som sakta men säkert håller på att bli komfort hör rullatorn.
-- Den har ökat i acceptans. Nu används den även av barn och unga. Det finns planer på att sälja rullatorn som shoppingvagn, berättar Karin Månsson.
Även om det inte går att helt bygga bort eller tillverka bort ett funktionshinder måste strävan vara att göra pyramidens topp så liten som möjligt. Dessutom ska bredden inte betalas av något annat.
-- Man ska alltså ha samma krav på funktion, teknik och estetik även om man lägger sig högt upp i pyramiden, förklarar Karin Månsson.
En vanlig invändning mot de breda lösningarna är att de kostar, det blir för dyrt. Här menar Karin Månsson att det går att tänka flexibelt och tillgängligt utan att priset drar iväg.
-- En elektrisk höj- och sänkbar köksinredning för alla blir för dyrt, men man kan tänka sig ett system med skenor utmed väggarna där var och en själv avgör vilken höjd han eller hon vill ha på spis och diskbänk.
Att montera spisarnas ugnsluckor så att de öppnas åt sidan istället för nedåt kanske inte är en så stor kostnad. Dessutom kan det vara lämpligt att använda sig av det som redan är välbekant för de flesta på ett mer konkret sätt.
-- Utan att titta känner vi igen ytterdörren på dörrvredet, vi vet hur bygelhandtaget till köksluckan känns, plåtdörren talar om att här finns en hiss och torkmattan signalerar att vi befinner oss i en entré. Den här inarbetade kunskapen är lätt att dra nytta av vid byggande för att öka tillgängligheten för exempelvis synskadade.
Design för alla är inget svenskt påfund. Tankarna har sitt fäste i Barcelona.
-- Här var man tvungen att bygga tillgängligt inför Paralympics 1992, berättar Karin Månsson. Sedan dess har man på alla nivåer politiskt slagit fast att design för alla ska vara vägledande i den fysiska planeringen av staden och regionen.
-- ett nytt sätt att tänka