Det är svårt att bygga nytt

Att bygga ett nytt hus och få det precis som de själva ville är det roligaste Nellie och Kim Berg har gjort.Men också det jobbigaste och svåraste de har varit med om.

Hela familjen Berg samlad i vardagsrummet. Här valde de att ha en tv-fri zon och i stället placera den i allrummet. Soffan är från Rum Interiör. Bild: STEFAN JERREVÅNG

Hela familjen Berg samlad i vardagsrummet. Här valde de att ha en tv-fri zon och i stället placera den i allrummet. Soffan är från Rum Interiör. Bild: STEFAN JERREVÅNG

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-11-05 00:00

Trots att familjen Berg hade två år på sig från köpet av tomten, samt att de gjorde det lätt för sig genom att välja husleverantörens entreprenörer blev det lite panikartat vissa stunder.

- Mest hektiskt var det på slutet när stommen var klar och vi fort som attan skulle välja kakel, klinker, färger och tapeter. Det tar tid till ett hus på 126 kvadratmeter kan vi lova och det finns ju ett så otroligt stort utbud på marknaden i dag, ler Nellie.

Men de är väldigt nöjda med sitt beslut.

- Det är fantastiskt roligt att själva bestämma hur huset ska se ut både på utsidan och insidan. Nu hade vi chansen att få det precis som vi verkligen vill. Då ökar förstås kraven att göra något riktigt bra, menar hon. Man vill ju inte ha något halvdant.

Nellie drömde om att bli inredningsarkitekt som ung och fick äntligen utlopp för sin kreativitet.

- Jag är ingen jättebegåvning när det gäller det estetiska, så där har min fru fått mycket att säga till om, berättar Kim med ett skratt.

I Ekängen av en slump

Att makarna hamnade i just ett Trivselhus i bostadsområdet Ekängen var mest en slump.

De hade stått i Linköpings långa kommunala bostadskön några år när Nellie 2005 ringde runt bland de stora husleverantörerna för att kolla läget.

- Tillfället var perfekt och vi fick snabbt tag på en tomt, hos husleverantörerna finns inga köer utan det gäller att ha lite tur. Vi ville att Kim skulle gå klart sin läkarutbildning före flytten och bokade starten på bygget till våren 2007, förklarar hon.

Då väntade först en bokningsavgift på tio procent av den totala summan för tomten, det vill säga 65 000 kr.

Mängder av beslut

Fram till grunden började läggas i januari 2007 hade de mängder av beslut att fatta.

- Vi tittade i kataloger, besökte visningar, samt åkte runt och kollade innan vi bestämde oss för modellen "Solvik 605". Den är snygg med sina skarpa linjer, höga fönster och vinklar.

Dessutom var det en enplansvilla, något annat var inte på tal.

Det fanns flera anledningar till att de skippade en övervåning.

- Dels är det skönt att slippa oroa sig för trappan när man har småbarn, men framför allt blir det lätt att man ändå bara är på en våning och att den andra inte utnyttjas. I mitt föräldrahem var det slöseri med yta, då vi nästan jämt var där nere. Samtidigt får man en annan kontakt med hela huset och mer gemenskap med ett plan, anser Nellie.

En öppen planlösning - där kök och vardagsrum går ihop - stod högt upp på prioriteringslistan, liksom en tydlig avdelning för vuxna och en för barn.

- På "vår" del ligger vardagsrummet utan tv och vi har ett badrum precis bredvid vårt sovrum. På den andra delen är Theos sovrum och ett särskilt rum med tv, där han kan sitta med kompisar och exempelvis spela tv-spel när han växer upp. Där finns ytterligare ett badrum.

Köksö och braskamin

I köket var de också tidigt överens om en köksö med spis - så att den som lagar mat lätt kan ha ögonkontakt med övriga familjen eller gäster i både matsalsbordet, soffan och allrummet.

- Sedan får man inte glömma braskaminen, en riktig mysfaktor. Från början tänkte vi ta en ännu mer designad, men den blev helt enkelt för dyr. Det gäller att tänka sig för lite när man bygger nytt. Det tillkommer mycket som många säkert inte tänker på - bland annat plattor, gräs och buskar till trädgården. Sådant är inte heller särskilt billigt, menar Kim.

Stommen kom i april och allt arbete gjordes alltså av entreprenörer via Trivselhus. Därför behövde de inte anlita egna snickare, målare, elektriker, rörmokare, kakelsättare eller annat.

- Ändå var vi väldigt involverade hela tiden och tvingades att ta ställning till olika problem. Det kunde vara att två kakelplattor gått sönder och nybeställda kanske inte håller exakt samma nyans. Bränningen kan nämligen ge lite färgskiftningar. Men vi körde vidare på dem vi valt och som tur är märks det knappt något i badrummet.

Ett sådant här projekt är som upplagt för lite tjafs, men det i stort sett enda paret var oense om var färgen på klinkers i stora badrummet och om Kim skulle få en bastu i det lilla.

- Det stod mellan en större garderob i arbetsrummet intill eller en bastu - och fick bli ett mellanting. Vi slog till med en ångdusch i stället som han är väldigt nöjd med. Även Theo gillar den, ler Nellie.

Problem med entreprenör

Makarna valde egentligen bara två entreprenörer på egen hand - den ena slutade med kaos.

"Allfixaren" som skulle sätta upp en putsad mur runt tomten klarade inte av sitt arbete, utan anlitade två murare i stället och lade på rejält på fakturan.

- Som tur var hade vi kommit överens om ett fast pris innan och jag rekommenderar andra att alltid ha undertecknade kontrakt. Mannen ringde och hotade mig flera gånger, men när jag sade att jag skulle anlita en advokat slutade han, berättar Kim.

Lagom till midsommar 2007 flyttade familjen in - och trivs hur bra som helst.

- Det blev som vi önskade, allt är perfekt. Enda missen var att vi inte alls tänkte på persienner. Vi kom på det första natten i huset och fick lösa det genom att hänga upp annat i fönstret, skrattar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!