Det bortglömda saftkalaset

Glöm ciabatta, focaccia och tortilla. Sluta blanda bulgursallad. Lägg av att pilla med kycklingbitar på spett och kladda inte ner dig med cheddarpajdegen. För vad är det egentligen för fel på ostmackor, bullar och mariekex?

Hederlig klassiker.

Hederlig klassiker.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-15 09:22

Kaffe i termos, en flaska med saft, hönökaka med ost, kanelbullar, eller för all del släta bullar, och så kex. Visst luktar det utflykt, äventyr, sommar och sol?

Men titta på recepten i tidningar, webbsidor, broschyrer - följer du dem krävs avancerad matlagning innan du kan sätta din fot ute i det gröna.

Karelska... bha!

Listan på tjusig "naturmat" kan göras lång: Minipiroger med ansjovis och keso, karelska piroger, marinerade räkor, laxsallad, syrlig potatissallad med mynta, picknickrulle med lufttorkad skinka, purjolökspaj, mozzarella, rabarberkaka...

Puh, hinner vi ut innan solen gått ner?

Vet någon när det hände? När det inte längre dög att göra utflykt med hederliga ostmackor (obs utan gurka som blöter ner osten)? När blev bullarna omoderna? När smulades mariekexen sönder?

En professor på Tema Mat måste väl veta?

-- Titta på prylarna som hänger ihop med matlagning utomhus, säger Bengt Erik Eriksson.

Sidobord hit och dit

Där finns en del av svaret, menar han och tar grillarna som klart lysande exempel. Utegrillarna har vuxit sig allt större och blivit stora anläggningar med sidobord hit och sidobord dit. Grillmåltiderna som ska ätas ute avancerar i takt med den utvecklingen.

Så har vi de tjusiga korgarna att bära med oss ut i naturen eller bara till trädgårdens lummiga hörn.

-- Fantastiska skapelser, säger Bengt Erik Eriksson. Men de är omöjliga att bära eftersom de är gjorda i rotting och skär sönder benen om man inte håller dem på raka armar.

Trenden på mer avancerad matlagning utomhus syns också i kokböckerna. Det finns förstås särskilda böcker för utflyktsmat.

Men redan på 1950-talet kom prylar för utematlagning. Vi fick camping- och picknickset och så kom spritköket. Vi gjorde bilutflykter och lagade mat utomhus.

Det är ändå annorlunda nu, den nya utflyktsmaten (om vi nu vill anamma den) kräver förberedelse hemma, det är inte längre frågan om "naturmatlagning."

--Den tar avsevärd tid att laga. Väntar vi oss att det är den goda husmodern som ska göra i ordning allt och komma med överraskningar till oss andra?

Bengt Erik Eriksson håller sig själv inte heller alltid till ostmack- och bullvarianten.

-- Jag ska villigt erkänna att jag som bäst håller på att fundera vad jag ska bjuda min fru på när vi har bröllopsdag och ska till Omberg där vi en gång förlovade oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!