Chi, yin och yang, bagua och energier som flödar ut och in ur rum. Skeptikern är snabb med att avfärda feng shui som något new age-flummigt hokuspokus. Begreppen är många och nya, men egentligen handlar feng shui i grunden om självklarheter och sunt förnuft.
Grundtesen i feng shui, som är en gammal österländsk lära, är att vår omgivning, husen, rummen, möbleringen, färger och tapeter påverkar oss mer än vi tror. Feng shui går ut på att förbättra energin i våra hem eller på arbetsplatsen.
Det handlar alltså inte om pengar, inte heller handlar det om att kasta ut alla möbler man äger för att skapa ett gulligt pluttinutthem i pastellfärger.
-- Snarare handlar feng shui om att sålla bort allt oväsentligt och ta fram sin egen personlighet och på så sätt skapa ett harmoniskt hem, säger Lotta Asknert, som är utbildad feng shui-konsult vid Nordic Feng Shui school i Härnösand.
Läran består inte av generella regler, snarare av råd och tips. Vad som fungerar i ett hem gör inte nödvändigtvis det i ett annat.
-- Meningen är inte att man ska göra om hela huset. Känns det inte fel så finns det ingen vits med att göra något.
Hur vet man när det blir rätt då? Ofta känns det i magen, säger Lotta. Då finns det en trivsel i rummet.
Lotta upptäckte feng shui för ungefär fyra år sedan. Det var när soffan i vardagsrummet flyttades runt utan att någon placering blev särskilt lyckad. Lottas man hade läst "något om feng" där det stod att man inte skulle placera soffan under ett fönster utan mot en vägg, helst så att den välkomnar gästen. Lotta blev nyfiken och köpte en bok i ämnet. I dag är soffan placerad i vardagsrummets "kraftposition med skydd för nacken".
Till vardags jobbar Lotta på Rättsmedicin i Linköping men från och med årsskiftet har hon gått ner i arbetstid för att jobba deltid som feng shui-konsult mot både företag och privata hem. Hon ska även syssla med trädgårdsarrangemang och homestaging (home-staging innebär att man ger hemmet en ansiktslyftning inför en försäljning för att göra bostaden mer attraktiv).
Första steget att feng shuia sitt hem är att gå igenom alla saker som finns hemma. Rensa ut, kasta eller ge bort gamla kläder, oönskade gåvor, möbler och papper.
-- Fundera över om saken gör dig glad. Spara alla prylar som du tycker om och som betyder något för dig. Faster Agdas vas är kanske jättefin, men gillar du inte faster Agda ska du inte spara vasen för då står den för något negativt.
Lotta berättar att hon inte var en "prylmänniska" tidigare, därför blev hon förvånad över att hon hade så mycket saker som hon kunde avvara.
-- Många gånger tänkte jag "vad sjutton har jag sparat den här för?" Jag gick så in för utrensningen att jag blev helt slut. Att rensa är inte enkelt, det väcker många känslor och minnen. Samtidigt är det befriande.
För den som har svårt att göra sig av med saker har Lotta ett konkret utrensningstips:
-- Sortera i olika påsar. I första påsen lägger du saker som du absolut vill behålla. Andra påsen fyller du med sånt du tvekar att ge bort men ändå inte riktigt vill behålla. Spara den i ett halvår, har du inte saknat dess innehåll så ge bort det. Fyll tredje påsen med sånt som du gärna blir av med.
Efter utrensningen kommer nästa moment: balans i rummet. För att hitta balansen har feng shui främst tre olika verktyg, de fem elementen (eld, trä, jord, metall och vatten), yin och yang (kontraster) och bagua (livsaspekter). För att förstå hur det här ska gå till finns massor med litteratur att läsa.
Man kanske förväntar sig att ett feng shui-hem är minimalistiskt och avskalat, trots att ett typiskt feng shui-hemmet inte finns, eftersom alla stilar är tillåtna.
Fördomarna kommer i alla fall på skam hos familjen Asknert i Gottfridsberg i Linköping, här pyser det över av hemtrevnad, trots att det faktiskt inte finns så många prylar. Många ytor, till exempel köksbänken, är befriande rena, utan att det känns tomt. Färgerna är varma, färgpsykologi spelar en viktig roll i läran, och atmosfären välkomnande.
-- Alla sakerna har ett värde för oss, vi känner något för varje enskild sak. Men det är inte så att vårt hem är färdigt, klart blir det aldrig. Allt eftersom livet förändras behöver hemmet förändras. Vi är vana vid att se saker och material som döda ting, men allting lever.
När familjen köper något nytt försöker Lotta tillämpa principen "en sak in, en ut", för att ge plats för det nya. En fiffig taktik för en barnfamilj, vars hem brukar vara fullständigt belamrat av saker.
-- Barnens rum är det svåraste. Ska vi rensa är det viktigt att barnen är med på rensningen. Det är en kränkning att börja rensa i deras rum när de inte är med. Vi måste bejaka barnens värld, de är i behov av prylar för sin utveckling.
Ett vanligt nybörjarmisstag är att tro att just barnens rum är det viktigaste. Det är fel. Föräldrarnas sovrum och hallen är husets viktigaste rum.
-- Sovrummet är det rum vi tillbringar mest tid i och är därför viktigt. Det är en helig plats för vila, återhämtning och samvaro. Här ska du hämta styrka, kraft och näring. Känner barnen att föräldrarna är trygga blir de trygga.
Lotta tipsar dem som sover dåligt eller kanske har ett mindre bra fungerande sexliv att ta sig en titt på själva sovrummet.
-- Familjeporträtt gör sig inte i sovrummet. Vem vill göra något när hela släkten tittar på? Inte heller ska du ta in jobb i sovrummet. Du ska inte se högar med arbete det första du gör när du vaknar. Om du nödvändigtvis måste ha ett arbetsrum i sovrummet så bör du skärma av platsen ordentligt så att du slipper se det.
Hallen är viktig av två orsaker. Dels är den ansiktet utåt, dels så är hallen det första rummet du själv möter när du kommer hem.
-- Hallen speglar hur resten av ditt hem är. Fundera över vem du är, vad vill du med rummet. Många hallar är överbelamrade med ytterkläder och skor. Lever du ett hektiskt liv så kanske du vill komma hem och mötas av ett lugn, inte av ett fullständigt kaos. Tänk på att som du har det utanför så har du det också inom dig.
Maria Soomro Reporter
013-28 02 17
maria.soomro @corren.se
en 3000-årig lära
Feng shui är en minst tretusen år gammal kinesisk lära som beskriver hur vi påverkas av vår omvärld, av färger, former och material.
Grunden i feng shui är att det finns ett förutsägbart mönster i all energi omkring oss och att vi ska lära oss att leva i harmoni och samspel med den energin och vår omgivning.
Feng shui uttalas "funch schwey" och orden betyder vind och vatten. Budskapet är att vi ska färdas fram likt ett sakta flödande vatten.
Läran tillämpas världen över. I Hongkong och Singapore är det mer regel än undantag att anlita en feng shui-konsult när ett företag etableras.
(Källa: Feng shui för svenska hem, Agneta Nyholm Winqvist)
lottas bästa tips
ºRensa ut allt du inte tycker om.
ºUndvik kanter. I naturen finns inte hörn naturligt. Ha gärna ett runt matbord.
ºSov inte direkt mellan ett fönster och en dörr. Energidraget kan påverka sömnen.
ºSitt med en vägg bakom ryggen och fri sikt mot dörren.
º Levande växter är viktigt
º Satsa på en vacker entré.
ºUndvik: Släktporträtt och jobb-relaterade saker i sovrummet samt starka färger i sovrummet
HONGKONG
º... är till 90 procent uppbyggt enligt feng shui- läran